Гадафијев отпор у Бани Валиду

Жестоки окршаји побуњеника и Гадафијевих снага на улицама Бани Валида. У граду се налази више од хиљаду бранилаца. Још четири Гадафијева сарадника пребегла у Нигер, чији је министар правде обећао да ће та земља сарађивати са Међународним судом.

18.52 - Предратна прозводња нафте биће постигнута најкасније за 12 месеци, рекао побуњенички министар за нафту Али Тархуни, напомињући да ниједан уговор са страним компанијама неће бити потписан пре избора. 

18.15 - ММФ признао Национални савет као званичну владу Либије. "Спремни смо да помогнемо либијским властима кроз разне услуге, а тим ћемо послати чим се створе безбедносни услови", рекла је председница ММФ-а Кристин Лагард.

Гадафијеве снаге пружају жесток отпор у Бани Валиду, једном од четири града који су још увек под контролом Гадафијевих снага. Побуњеници полако да напредују ка централном тргу, док су браниоци концетрисани у северном делу града. 

Један од званичника побуњеничког Националног прелазног савета Абдулах Каншил рекао је за Ројтерс да ће побуњеничке снаге данас заузети овај град, у којем Гадафијеве снаге испаљују ракете из приватних кућа.

"Цивили ће бити заштићени. Већ смо у граду, а у кућама смо пронашли ракетне лансере. Имамо хиљаде бораца", рекао је Каншил нагласивши да град брани око 1.000 Гадафијевих бораца, а да се претходно претпостављало да их има само 150.

Извештач Би-Би-Сија Ричард Галпин потврдио је да су у том граду бројније присталице Гадафија у односу на снаге побуњеника.

НАТО авиони, несмањеном жестином, гађају положаје Гадафијевих снага пружајући ваздушну подршку устаницима. Извештач Ројтерса наводи да је чуо најмање пет експлозија.

Побуњеници још нису ушли у приобални Сирт, као и градове Јуфра у централном делу земље, и Сабха, на југозападу. Истовремено, Национални савет је саопштио да покушава да преговара о мирном разрешењу пат позиција у овим местима.

Гадафијевим трупама данас истиче рок за предају, али је мало вероватно да ће браниоци последња четири упоришта положити оружје, што показују и сукоби последњих дана.

Нови пребези 

У међувремену, све чешћи су пребези Гадафијевих високих званичника. Још четири висока војна званичника из армије бившег либијског вође пребегла су у Нигер, саопштио је министар правде Нигера Амаду Мороу.

Према његовим речима међу њима се налази и главнокомандујући ваздухопловних снага либијске војске. Иако је одбио да каже њихова имена, Мороу је, ипак, рекао да се налазе у хотелу Етуал ди Тенере у престоници и чувају их наоружани чувари.

Што се евентуалног изручења либијских званичника тиче, Мороу је синоћ обећао да ће Нигер испунити своје обавезе према међународним судовима.

"Ако се на територији Нигера налазе Либијци за којима је расписана међународна потерница, ми ћемо поштовати све процедуре, у случају да то званично затраж Међународни суд правде", рекао је Амаду.

Званичници Нигера потврдили су да су на територију своје земље "из хуманитарних разлога" примили десетак блиских сарадника Моамера Гадафија, међу којима је и бивши шеф безбедносних јединица Мансур Дав.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво