Читај ми!

Крађа Гадафијевог оружја

Запад страхује због масовне крађе пројектила из арсенала бившег либијског вође Моамера Гадафија. Уколико оружје доспе у руке терориста, то би могло да има несагледиве последице.

Западне агенције забринуте су због масовне крађе пројектила из арсенала бившег либијског вође Моамера Гадафија, што би, уколико оружје доспе у руке терориста, могло да има несагледиве последице.

"То је огроман проблем. Либија је имала око 20.000 пројектила земља-ваздух, а велики број тих пројектила је нестао. Ово би могло да претвори читаву Северну Африку у зону забране летова", каже Питер Букерт, директор за ванредне ситуације у Хјумарн рајтс вочу, пише лондонски Индипендент.

У тренутку када се грађански рат у Либији ближи крају, стотине бункера и касарни са либијским оружјем, од калашњикова до пројектила, оклопних возила, тенкова и пројектила остале су без чувара, а многи од њих су опљачкани.

Реч је много већим залихама од оних којима су се наоружале побуњеничке снаге у Ираку и Авганистану.

У Либији је на тим местима било још мање чувара. За те две земље у Либији нема страних трупа, а опозиција која покушава да формира нову владу сву енергију улаже у напоре да заузме преостала упоришта снага лојалних Гадафију, наводи лист.

Стотине пројектила "ваздух-земља", за којима чезну терористичке групе и "отпаднички" режими, нестало је протеклих дана из једног од либијских стоваришта оружја, пише Индипендент.

Украдени пројектили укључју 480 пројектила СА-24 руске производње за нападе на савремене авионе и старије пројектиле СА-7 и СА-9, који могу да оборе путничке авионе, а за које је заинтересована Ал каида, пише лист.

Пројектили земља-ваздух СА-24 "Гринч" могу да гађају бомбардере, борбене хеликоптере као што су Апачи па чак и крстареће ракете и имају домет до 11.000 стопа. Вашингтон је својевремено покушао да утиче на Русе да блокирају продају тих пројектила Угу Чавезу у Венецуели и Техерану.

Пројектили СА-7 и СА-9 су старији, али могу да оборе путничке авионе или да се користе против војних мета као што су беспилотне летилице које све више користе САД, навео је лист.

Оружје се износи у друге земље

У ваздушним ударима НАТО уништено је око 600 пројектила, радарских система и складишта. Режимске снаге су тада преместиле део оружја из војних у цивилна подручја, тако да се до њега могло доћи када су побуњеници преузели контролу.

Пројектили за које се јуче открило да недостају, првобитно су узети из штаба 32. бригаде у Триполију, која је била под командом Гадафијевог сина Хамиса и пребачени у цивилну зону.

Индипендент пише да је све више доказа да се оружје из Либије износи у друге земље.

Алжирски министар спољних послова тврди да се борци Ал каиде наоружавају оружјем из Либије. Влада у Чаду је известила да су у ту земљу стигли пројектили из Либије, док власти у Нигеру покушавају да уђу у траг испорукама пластичног експлозива.

У неким случајевима оружје краде локално становништво. У граду Тархуна, у близини Бани Валида, у хангарима је паркирано више од 100 тенкова и оклопних возила руске производње. Група наоружаних локалних становника је дошла да види да ли могу да искористе нешто од тога.

"Мислили смо да би наша села можда могла да имају сопствене тенкове," рекао је један од њих, преноси лист.

Међувладина Организација за забрану хемијског оружја саопштила је ове недеље да верује да су залихе хемијског оружја у Либији безбедне, упркос немирима који у тој земљи трају од фебруара ове године, јавио је АП.

Генерални директор те организације Ахмет Узумчу рекао је да је од "извора чуо да су преостале залихе хемијског оружја безбедне", али није желео да открије изворе.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво