Дан жалости у Словачкој

Заставе су спуштене на пола копља у Словачкој због погибије двадесет рудара које је у понедељак затрпала експлозија у руднику Хандлова.

Због погибије 20 рудара које је затрпала у понедељак експлозија у руднику Хандлова у Словачкој данас дан жалости. 

Спасиоци који од понедељка непрекидно у пет смена силазе у јаму у централној Словачкој да извуку тела погинулих до јутрос су изнели на површину тела њих осамнаесторо.

Деветорица рудара који су преживели са лакшим повредама експлозију гаса у источном делу јаме која се конзервира а угаљ из ње не вади од 17. јуна, говоре да их је удар након експлозије дигао у ваздух и бацио на стене а да су због прашине једва могли да дишу и нађу излаз из јаме.

"Они који су били у центру јаме нису имали шансе да преживе", казали су словачким медијима преживели рудари.

Целе ноћи у месту Хандлова где се налази истоимени најстарији словачки рудник мрког угља гореле су свеће.

Свеће су гореле и у центру рударског градића и код споменика на коме је преко 400 имена жртава које су током сто година експлоатације у несрећама однели словачки рудници угља

Свеће ће горети све док на површину не изнесу и последње тело жртава те највеће рударске несреће у историји Словачке.

По броју жртава та трагедија друга је најгора уопште, јер је више погинулих, 42, било само у паду авиона крај мађарског места Хејце којим су се јануара 2006. године враћали словачки војници Кфора са мисије на Косову.

Градоначелник Хандлове Рудолф Подоба, и сам бивши рударски спасилац, отказао је велику прославу 100. годишњице индустријске експлоатације угља у Словачкој која је у његовом граду била планирана за септембар.

"Свака породица у граду је неког изгубила, рођака, пријатеља или познаника", рекао је градоначелник Хандлове, градића чијих 18.000 становника живи управо од рудника.

Породице погинулих од Владе су већ добиле по 800 евра као прву помоћ, а премијер Роберт Фицо је обећао да ће им влада исплатити одштету.

У сличној несрећи у руднику Новаки исте компаније пре три године породице су добиле по 33.000 евра. Одштету ће има исплатити и осигурање, такође по отприлике 34.000 евра.

Рудари и породице преживелих захтевају међутим да се пре свега хитно пронађе кривац а сами окривљују Хорњонитранске бање Приевдиза у чијем саставу послује рудник да је предузеће штедело на мерама безбедности и да је било само питање дана када ће се десити трагедија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво