"Галеб" оборен на писти!

Упркос првим извештајима, Французи нису оборили стари школски авион "галеб", већ је та летелица уништена на писти. Тенкови владиних снага заузели луку у Мисурати. Коалицији ће бити потребни дани, можда недеље, али не и месеци да уништи Гадафијеве снаге, поручила француска влада.

Гадафијеви тенкови заузели су луку у Мисурати, а тамо су већ два Гадафијева ратна брода, преноси Ројтерс наводе становника тог града.

Иако су ваздушни напади коалиционих снага натерали снаге лојалне либијском председнику да обуставе опсаду Мисурате, испоставило се да су уништени само тенкови на ободу града.

Део тенкова био је смештен у самом граду и они су, како наводе очевици, сачекали да падне ноћ и да почну да бомбардују куће и највећу болницу у граду.

Ситуација у Зиндану се смирује. Многи становници тог града почели су да се враћају кућама из пећина у којима су провели протеклих неколико дана, бежећи од гранатирања Гадафијевих снага, преноси Ројтерс. Агенција наводи да је град и даље под опсадом.

У међувремену, либијска државна агенција ЈАНА саопштила је да је у нападима авиона коалиционих снага погинуло 18 цивила. Агенција наводи да су авиони, у два наврата, гађали војну базу Таџура код Триполија. У трећем нападу, циљали су спасиоце који су покушавали да извуку рањене и мртве из рушевина, преноси ЈАНА.

Упркос тврдњама либијске владе да је број жртава бомбардовања велики, амерички адмирал Џерард Хубер рекао је да нема извештаја о погинулим цивилима које су жртве дејства коалиције.

Шеф дипломатије Велике Британије Вилијем Хејг рекао је да су тврдње либијског режима о прекиду ватре потпуна превара.

"Ужасавајуће насиље над либијским цивилима не престаје. Наше акције спасавају стотине хиљада живота у Мисурати и Бенгазију", истакао је Хејг.

Нема пролаза за бродове 

Осим проблема са уништеним војним капацитетима, Либија мора да се носи и са све мањим залихама енергената.

Неименовани либијски званичник задужен за енергетику саопштио је да Либија има проблем са несташицом горива и да мора да га увози.

"Брод са залихама горива управо је на путу за Либију, али западна коалиција могла би да га заустави или бомбардује", рекао је званичник.

Истовремено, командант НАТО-а за поморску блокаду Либије, италијански вицеадмирал Риналдо Вери рекао је у Напуљу да је уверен да ће имати довољно бродова да спречи улазак наоружања и плаћеника у Либију.

Вери је навео да се преко Средоземног мора најлакше, најбрже и најдиректније може допремити оружје у Либију и да је немогуће надзирати читаву обалу те северноафричке земље.

Он је истакао да почетак поморских патрола у среду, у којима учствују бродови НАТО-а, представља затварање главних улазних врата.

Француска влада у међувремену је поручила да ће Коалицији требати неколико дана или недеља да уништи Гадафијеве снаге, али да се тај период неће рачунати у месецима.

Министар спољних послова Француске Ален Жипе изјавио је да су ваздушни удари савезника против Либије били успешни и да ће се наставити, негирајући, при том, да је у њима било цивилних жртава.

"Наставићемо са ваздушним ударима", рекао је Жипе радију РТЛ, додавши да удари за мету имају само војне циљеве и ништа друго.

Жипе је додао да се нада да ће интервенција у Либији послужити као упозорење свим аутократским режимима, укључујући оне у Сирији и Саудијској Арабији.

Ипак договор о НАТО команди?

Командна структура НАТО-а за контролу зоне забрањеног лета и поморске блокаде Либије углавном је распоређена и већином ће се налазити у Италији, сазнаје Франс прес из дипломатских извора.

Контролом зоне забрањеног лета и поморске блокаде Либије, НАТО ће испунити своју командну улогу у операцији у Либији.

Операциона команда за свакодневне и специјалне поморске операције биће смештена у бази НАТО-а у Напуљу, на југу Италије, док ће ваздушне мисије бити контролисане из базе Пођо Ренатико, на северу те земље, рекао је извор агенције.

Укупан надзор операција биће осигуран из седишта савезничких снага у Белгији, а надгледање ваздушних мисија ће можда бити смештено у базу Измир, у Турској.

Одлука о позицији одакле ће се надгледати ваздушне операције још није коначна, јер Турска још није дала зелено светло да Атлантски савез покрене интервенцију у Либији, наводи тај извор.

Број коментара 169

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво