Нуклеарна драма у Јапану

Нове хаварије на реактору број 4. Поново се појавила ватра, пошто је претходно покушна санација експлозије у истом погону елетране Фукушима 1. Постоји могућност оштећења и језгра у реактору 2, упозорио директор Међународне агенције за атомску енергију и оценио догађаје у Јапану као забрињавајуће.

Око 70 одсто нуклераног горива на реактору број 1 и 33 одсто на реактору 2 нуклеарке Фукушима је оштећено, саопштила је Токијска енергетска компанија, свега неколико часова пошто је у четвртом реактору те електране, поново, избио пожар.

Вест о новим невољама у електрани Фукушима уследила је недуго пошто су јапанске власти обзнаниле вероватну пропаст плана да хеликоптерима допреме воду изнад реактора и проспу је спремишту за потрошени уранијум.

Уместо "ваздушног напада" на шипке потрошеног нуклеарног горива, јапански стручњаци ће се, како ствари стоје, определити за упумпавање воде кроз отвор у згради настао током раније експлозије.

Метода је, суштински, слична акцији хеликоптера, али је тај план одбачен јер се испоставило да рупе не крову нису довољно велике да би се, кроз њих, могла убацити довољна количина воде.

Компанија "Тепко", која је власник нуклеарне електране Фукушима 1, саопштила је да се чула снажна експлозија унутар електране. Касније је утврђено да је оштећен кров зграде у којој се налази реактор 4. (Нуклеарка Фукишима 1 има шест реактора, док су у Фукушими 2, која је удаљена 12 километара од прве, инсталрана четири реактора)

Амерички Институт за науку и међународну безбедност констатује да ниво инцидента означен са 4, на скали од 1 до 7,  више није довољан за оцену нуклеарне драме у еклектрани Фукушима 1 и да је садашње стање ближе нивоу 6, преноси агенција Кјодо. 

Јапанска влада наредила је тој компанији да што пре почне са хлађењем реактора 4, како би се избегла нуклеарна катастрофа, преноси Кјодо. Како уобичајена средства за хлађење нису могућа, компанија "Тепко" планира да хеликоптером допреми воду до базена, како би се охладило истрошено гориво у четвртом реактору.

У току је истрага о потенцијалном цурењу радиоактивног материјала из тог реактора.

У њему је јутрос избио пожар, али је угашен уз помоћ америчке војске.

Ситуација у реактору 4 помно се прати, јер је потенцијално опаснији у односу на преостала три реактора, где су се до сада догодиле експлозије.

Проблем је што се потрошено нуклеарно гориво не налази унутар двоструких дебелих челичних зидова, постављених око језгра реактора.

Директор Међународне агенције за атомску енерију Јукиа Амано упозорио је да постоји могућност оштећења језгра у другом реактору нуклеарке.

У тој јединици, јутрос је дошло до експлозије, због чега је неколико сати ниво радијације био неколико пута већи од дозвољеног.

Јукуја Амано је упозорио да су догађаји у Јапану забрињавајући, да је дошло до додатних оштећења на реакторима у Фукушими и испуштања радиоактивности.

Не износећи детаљније податке, Амано је рекао да су у региону Токија измерене повишене вредности јода и цезијума.

Комесар ЕУ за енергију Гинтер Етингер отишао је још даље, рекавши да нуклеарна хаварија у Јапану личи на апокалипсу и да је Токио скоро изгубио контролу над догађајима у централи Фукушима.

Он сматра да је практично све изван контроле и да не може да искључи најгоре, у сатима и данима који долазе.

Песимистичне прогнозе стижу из Русије. Шеф руске Агенције за атомску енергију "Росатом" Сергеј Киријенко рекао је премијеру Владимиру Путину да би и свих шест реактора у Фукушими могло да се истопи, уколико власти не успеју да охладе гориве шипке.

После многих оцена нуклеарних стручњака, европске земље почеле су да евакуишу своје држављане из Јапана.

Француска влада упутила је позив националном авиопревознику "Ер Франсу" да обезбеди додатне летове за повратак француских држављана кућама, а премијер Франсоа Фијон рекао је у парламенту: "Сугерисали смо нашим држављанима који нису обавезни да остану у Токију да се врате у Француску, или да одмах крену на југ Јапана".

Јапанци прате временску прогнозу

Због ширења радиоактивног материјала, за Јапанце је веома битна и временска прогноза. Извесно олакшање им представља то што ће ветар у наредним сатима променити правац и радиоактивни облак усмерити ка Пацифику.

Уједињене нације, ипак, упозоравају да су такве прогнозе варљиве и да се временски услови врло лако могу променити.

Осим у Јапану, ниво радијације је порастао и у Русији. Радијација је повећана у Владивостоку, који се налази 800 километара од нуклеарке на северозападу Јапана.

Јапан је забранио летове изнад североисточног дела земље.

У међувремену, стижу нови подаци о броју жртава земљотреса и цунамија. Национална полицијска агенција наводи да је погинуло више од 10 хиљада људи.

Ситуација у Јапану веома негативно се одржава и на економију земље. Забележено је да су акције на јапанској берзи пале више од 10 одсто. Страхује се и од колапса економије, јер је Јапан уговорио продају неких нуклеарки Турској и Вијетнаму, а сумња се да би ти послови могли да пропадну због катастрофе која је задесила ту земљу.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво