Немири у Кини, званична верзија

Кинески државни медији извештавају да су етнички немири у регији Синђанг били добро планирани и координисани на више од 50 локација широм престонице Урумћија. Уочи немира била је приметна продаја дугих ножева који су коришћени у нападима, наводи се у извештајима.

Етнички немири у регији Синђанг, на западу Кине, били су добро планирани и координисани на више од 50 локација широм престонице Урумћија, известили су кинески државни медији.

Позивајући се на изјаве очевидаца и снимке сигурносних камера, водећи кинески лист "Народни дневник" пише да су "коловође организовале немире на више од 50 локација у Урумћију, укључујући владине канцеларије и полицијске станице, упућујући демонстранте на поједина места у групама".

У данима који су претходили немирима била је приметна продаја дугих ножева од којих су неки коришћени у нападима, известио је кинески дневник.

Успешно паљење возила указује да "велику вероватноћу" да су такви методи унапред испробани, известио је "Народни дневник", позивајући се на тврдње стручњака.

Према писању кинеског листа, на протестима су били присутни слично одевене особе, међу којима жене у традиционалној дугачкој црној исламској одећи, за које се верује да су издавале "наређења" демонстрантима.

"Ове жене су сигурносне камере забележиле много пута на различитим локацијама", јавио је кинески дневник.

Гувернер Синђанга Нуер Бајкели потврдио је у суботу да је кинеска полиција убила 12 наоружаних Ујгура који су протестовали у Синђангу овог месеца, у, како је навела агенција Ројтерс, једном од ретких признања власти за убиства која су починили припадници снага безбедности, током недавних нереда у Урумћију.

Употреба силе "била неопходна" 

Бајкели је рекао да је полиција показала "највећу (могућу) уздржаност", али да је употреба силе била неопходна ради одржавања реда.

Припадници етничке групе Ујгури, муслиманске вероисповести, почели су протесте почетком јула.

Непосредан повод било је реаговање власти током прошломесечног сукоба те мањине и припадника кинеске етничке групе Хан у Шаонгану, на југу Кине, када су убијена двојица Ујгура.

У нередима је убијено 197 људи, а више од 1.600 рањено, већином припадника предоминантне кинеске етничке групе Хан, који су неколико дана касније почели са нападима у знак освете.

Око 1.000 људи, већином Ујгура, ухапшено је током.

Синђанг је, осим Тибета, један од политички најосетљивијих региона у Кини јер међуетничка напетост тиња већ дуже време, а ситуација се последњих година додатно погоршала због све већег економског јаза између два народа.

Од око 20 милиона становника провинције Синђанг, готово половину чине староседеоци Ујгури, док од 2,3 милиона грађана Урумћија, већину чине припадници народа Хан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво