Саркозија критикују због расизма

Председник Француске Никола Саркози, због наредбе да се широм Француске хитно сруши око 300 дивљих ромских насеља, нашао се на мети критика опозиције и невладиних организација, због како кажу, расизма и нарушавања људких права.

Због наредбе да се широм Француске хитно сруши око 300 дивљих ромских насеља, председника Николу Саркозија опозиција и невладине организације критикују за расизам и нарушавање људских права.

Влада у Паризу донела је драстичну одлуку, решена да се обрачуна са криминалом и уличним насиљем. Повод су били обрачуни у два града у које су били умешани Роми, а процењује се да у Француској живи око пола милиона Рома.

Опозиција каже да влада треба да се позабави тешким социјалним и стамбеним проблемима сиромашних, јер је то прави узрок пораста криминала у Француској.

До краја октобра око 300 оваквих насеља, по замисли Бладе, у Француској не би требало да буде.

Пре неколико дана на састанку у Јелисејској палати је закључено да су у дивљим ромским насељима услови за живот незамисливи, деца се користе за просјачење, а цветају проституција и криминал.

Претходно је 50 Рома секирама и мотикама напало полицијску станицу и палило возила по улицама Сен Ењана, а у Греноблу је један Ром, осумњичен за пљачку коцкарнице, погинуо док је бежао од полиције.

Француска прети депортацијом

"Роме који су починили криминална дела протериваћемо у Румунију и Бугарску", рекао је министар унутрашњих послова Француске Брис Ортефе.

У Француску је велики број Рома дошао из Румуније и Бугарске, по пријему тих држава у Европску унију. У Букурешту и Софији одбацују оптужбе из Париза да не чине довољно да реше проблем Рома, напомињући да је то заједничка одговорност.

Брисел, међутим, пере руке и каже да чланице могу саме да одлучују о протеривању илегално досељених Рома.

Ромске заједнице огорчене су што их нико није питао за мишљење. У Француској живе стотине хиљада Рома староседелаца, који имају држављанство, па кажу да их сада неправедно изједначавају са недавно илегално досељеним румунским и бугарским Ромима.

"Француска се суочава са великим проблемом расизма у односу на популацију која је већ у великој мери дискриминисана", рекао је Анри Браун, адвокат Удружења француских Рома.

Никола Саркози, упамћен и раније као изузетно строг министар унутрашњих послова, определио се за овако оштре мере, јер још није испунио предизборно обећање да ће умањити стопу криминала.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво