Читај ми!

Турска, више од катастрофе - ангажовани рудари, из рушевина и даље допиру гласови

У Турској и Сирији спасиоци извлаче преживеле из рушевина, пет дана после земљотреса. Уз често подрхтавање тла, боре се за сваки живот испод рушевина. Црни биланс премашио је 25.000 погинулих. Владе у Анкари и Дамаску апелују да међународна помоћ стигне што пре. Турска војска је у луку Искендерун довезла брод, који ће служити као пољска болница. УН су најавиле додатну помоћ за две земље, мобилисани су тимови за спасавање и сарађују са 130 међународних организација у тим земљама. Потрага за људима у Газијантепу се наставља. У једној од улица Газијантепа се срушило осам вишеспратница и у њима је заробљено на стотине људи.

Критична 72 сата за проналажење преживелих одавно су прошла, а из рушевина у Турској и Сирији - још се чују гласови. Спасиоци махнито покушавају да дођу до било кога. Упркос и ниским температурама, преживелих још има. У турској покрајини Хатај двомесечна беба извучена је жива после 128 сати.

У граду Нурдагу, у турској провинцији Газијантеп, спасена је петочлана породица из рушевина свог дома. Други још трагају за својима.

''Породица ми је испод ове зграде. Дете и супруга. Још 20 људи је ту у рушевинама'', рекао је један од становника Караманмараша. Његов суграђанин додаје да 'су двоје његових пријатеља и њихова мајка испод зграде. "Овом човеку је ћерка под рушевинама. Чекали смо 5 дана, чекаћемо још'', каже.

''Извукли смо више људи ових дана, али то што смо данас после 20 сати рашчишћавања извукли живо дете и родитеље - је посебно", испричао је британски спасилац.

У сиријском граду Џандаирису међу херојима је и шестогодишњи Муса.

Дечак Муса има мање повреде, али је његов брат Басам настрадао. Остатак његове породице је још под рушевинама, њихова судбина није позната.

''Тешко је проценити колико је људи још испод рушевина, али сам сигуран да ће се број погинулих бар удвостручити. Застрашујуће је да се испод рушевина још налазе људи који су можда живи. Природа је задала оштар ударац. Земљотрес је најгори догађај у последњих 100 година у овом региону", напомиње Мартин Грифитс, заменик генералног секретара УН за хуманитарна питања.
Број страдалих у Турској премашио је 21.000, око 80.000 повређених је у болницама, а више од милион људи је у склоништима.

''За неколико недеља почињемо обнову градова у тешко погођеном југоисточном региону. Стотине хиљада зграда уништене су на југу Турске. Пљачкаши и они који су починили друге злочине у погођеним подручјима - биће најоштрије кажњени'', изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Граница између Турске и Јерменије поново је отворена, после 35 година, а пер камиона из Јерменије допремили су помоћ Турској.

Земљотрес је оставио готово пет и по милиона Сиријаца без домова. Хуманитарци на северу Сирије моле за додатну помоћ. Из Русије је стигло још 35 тона хуманитарне помоћи. СЗО је испоручила Сирији 37 тона медицинске помоћи, а сутра стиже још 30 тона. Помоћ је стигла и на територију под контролом побуњеника. У Алепу 100.000 људи је расељено, читаве породице су на отвореном. Нема струје, лекова, хране, воде.

''После свега што смо у Сирији прошли, поносни смо на наше људе и тимове у овој ситуацији. Овај земљотрес је несрећа без преседана. Сви повређени у болници у Алепу - хвале надљудске напоре лекара и особља. То је патриотизам'', наводи председник Сирије Башар ел Асад.

У покушају да се укрца у авион за Црну Гору, на аеродрому у Истанбулу ухапшен је градитељ луксузне зграде у Антакији, која је уништена у земљотресу.

Стотине људи заробљено у рушевинама у Газијантепу

Потрага за људима у Газијантепу се наставља. Истиче шести дан потраге. Испред урушених зграда су пријатељи и породице. У једној од улица Газијантепа се срушило осам вишеспратница и у њима је заробљено на стотине људи.

До сада је спасено из рушевина 93.000 људи. У спасавању учествује 166.000 спасилаца, међу њима и спасиоци из Србије.

Ангажовани су и професионални рудари који крамповима копају рупе и покушавају да дођу што ближе до звука који допире из рушевине. Затим специјалци који са опремом покушавају да дођу до преживелих.

Ситуација је у Кархаманмарашу гора ситуација, јавља репортер РТС-а. Каже да су колеге новинари навели да је ситуација у Турској "више од катастрофе".

Ауто Пут ка Кархаманмарашу и Газијантепу је поново проходан. Путује се дуже него пре због евакуације и допремања хуманитарне помоћи. Али, помоћ која је највише потребна је људска.

Код епицентра земљотреса у Турској у том разореном граду - вишеспратнице су падале као куле од карата и испод рушевина заробиле, још се не зна колико особа.

Помоћ стиже са свих страна света и специјални тимови раде даноноћно јер не губе наду да ће пронаћи преживеле. Сервер Хактан је волонтер из Истанбула који већ шести дан помаже настрадалим земљацима.

"Овде у центру града већина зграда се срушило, оне које нису мора да буду срушене јер није могуће више живети у њима од оштећења. Много је људи испод рушевина, док други покушавају да пронађу своје рођаке. Труде се да буду јаки, не плачу, помажу у потрази. Веома је емотивно, али се трудимо да радимо напорно да пронађемо што више преживелих", каже Хактан.

Иако поред планина на којима је снег, температура прелази десети подеок и топлота преко дана утиче на ширење непријатних мириса који долазе испод рушевина. То не спречава чланове специјалног тима из Ел Салвадора који је дошао да помогне у потрази.

"Проналазимо само мртве људе, још нисмо извукли никога живог. Наш тим од 15 људи подељен је у две групе, медицински И ми који тражимо. Ми смо припремљени да се суочимо са разним ситуацијама. Очекујемо најгоре када путујемо у друге земље због оваквих ситуација и увек смо спремни да помогнемо колико можемо", прича Антонио Васкез из спасилачког тима Ел Салвадора.

У Турској је од земљотреса оштећено или срушено више од 11.000 објеката, а већина преживелих евакуише се на безбедна места.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије