Читај ми!

Приведен инжењер гробнице “Ренесанса“ пре бега у Црну Гору, хапшења грађевинаца широм Турске

Иако је рано за сумирање последица разорног земљотреса у Турској, процене су да је срушено више од 6.000 зграда. Стручњаци оцењују да је један од разлога масовног урушавања зграда то што приликом изградње нису поштовани прописи и процедуре. Турска полиција привела је 12 особа због срушених зграда у југоисточним провинцијама Газијантеп и Санлиурфа, јавили су локални медији. Међу приведенима су и извођачи радова, преноси новинска агенција ДХА. Градитељ луксузне зграде "Резиденција Ренесанс" у турском граду Антакији, која је уништена у земљотресу, приведен је на аеродрому у Истанбулу у покушају да побегне у Црну Гору.

Очекује се да ће бити још хапшења након што је јавни тужилац у Дијарбакиру, једној од 10 југоисточних провинција погођених земљотресом, издао налоге за хапшење 29 особа. 

Тужиоци су покренули талас истрага у погођеним провинцијама, укључујући Кахраманмараш, у којој је округ Пазарчик био у епицентру земљотреса.

Турско министарство правде наложило је тужиоцима у 10 провинција да успоставе посебне "канцеларије за истрагу злочина земљотреса".

"Ренесанса" постала гробница 

Мехмет Јашар Џошкун, градитељ луксузне зграде "Резиденција Ренесанс" у турском граду Антакији, која је уништена у земљотресу, приведен је на аеродрому у Истанбулу у покушају да побегне у Црну Гору, јавила је турска агенција Анадолија.

Тужилаштво у Истанбулу наредило је хапшење након сазнања да је Џошкун дошао на аеродром с одређеном количином новца како би отпутовао у иностранство.

Осумњичени је задржан на истанбулском аеродрому, а како је утврђено, покушао је да отпутује у Подгорицу.

Тринаестоспратница "Резиденција Ренесанс", у Антакији, у провинцији Хатај, потпуно је срушена у земљотресима.

Комплекс "Резиденција Ренесанс" у Антакији има око 250 станова, и кад је изграђен рекламиран је као луксузна зграда изграђена у складу са грађевинским прописима.

Шпански Ел паис преноси наводе турског листа Дунија да је комплекс "Ренесанса" изграђен за годину дана и да је завршен 2013. године, тако да се захтевало да се обухвате све антисеизмичке мере прописане законом. Управо из тог разлога у тај комплекс су се уселили људи који су дошли ван провинције да раде на неколико месеци или година у Антакији - обично учитељи, инжењери, фудбалери.

Фудбалер Кристијан Атсу, који је играо за Малагу и Челси, а сада носи дрес Хатајспорта, био је један од станара. Атсу се води као нестао. 

"Половина зграда у Турској непрописно грађена"  

Постоји више примера зграда изграђених тек 2018. и 2019. које су се такође срушиле у истој провинцији Хатај, као и у другим регионима Турске, наводи Ел паис.

У интервјуу за Би-Би-Си, шеф турске грађевинске и архитектонске коморе инжењера за градска планирања Пелин Пинар Гиритлиоглу проценио је да је до 75.000 зграда у области погођеној земљотресом добило "амнестију".

Инспекције су утврдиле бројне неправилности током саме изградње преко 75.000 зграда. Прописане су новчане казне, али се прибегло такозваној амнестији, што значи да те зграде, упркос пропустима, нису срушене, преноси Ел паис.

Чак је и само Министарство градског планирања 2018. признало да половина зграда у Турској није у складу са прописима, наводи Би-Би-Си.

"Амнестије" су, наводи Би-Би-Си усвојене 1960-их, а последњи пут допуњене 2018. године. 

Зграда инжењерске коморе нетакнута 

Једна од зграда која је изазвала посебну пажњу на интернету је зграда Коморе грађевинских инжењера, која је остала нетакнута у земљотресу.

На фотографијама објављеним на интернету види се та зграда без оштећења окружена урушеним зградама. 

Најмање 6.000 зграда срушило се након потреса јачине 7,8 степени по Рихтеру скали који је погодио Турску и Сирију, што је изазвало бес због лошег квалитета становања.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије