Читај ми!

Пекинг о обарању балона: Тражили смо од САД да то реше на миран начин, они су инсистирали на сили

Америчка војска оборила је наводни кинески шпијунски балон изнад Атлантског океана, према наредби председника САД Џозефа Бајдена. Стигла је и прва реакција Пекинга у виду саопштења: "Кина је јасно тражила од САД да то реше на миран, професионалан и уздржан начин, а САД су инсистирале на употреби силе".

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је мисија обарања сумњивог "кинеског шпијунског балона" код источне обале била успешна и истакао да је Пентагону наредио да обори летелицу чим то буде безбедно. 

Војска је, према наводима званичника, користила борбене авионе Ф-22 из базе ваздухопловних снага у Вирџинији, а испаљен је пројектил AIM-9X.

Улазак кинеског балона, за који Пекинг тврди да је метеоролошка летелица, изазвао је нове тензије у односима две земље, а амерички државни секретар Ентони Блинкен отказао је посету Кини.

Кина је најоштрије осудила обарање летелице, наводећи да је она потпуно случајно залутала у ваздушни простор САД.

"Кина је јасно тражила од САД да се с тим правилно позабаве, на миран, професионалан и уздржан начин. САД су инсистирале на употреби силе, очигледно претерано реагујући", саопштило је кинексо Министарство спољних послова. 

У међувремену, први човек кинеске метеоролошке службе разрешен је дужности, објавили су кинески државни медији.

Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је да је кинеска влада користила балон "за надгледање стратешких локација у континенталном делу Сједињених Држава".

"Данашња смишљена и законита акција показује да ће председник Бајден и његов тим за националну безбедност увек стављати безбедност америчког народа на прво место, док ефикасно одговарају на неприхватљиво кршење нашег суверенитета", додао је Остин.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво