Читај ми!

Мекарти не иде на место Пелоси, ћорсокак невиђен у Представничком дому 100 година

Републиканац Кевин Мекарти није освојио потребних 218 гласова да би преузео место председавајућег јер су ултраконзервативни чланови његове странке гласали против, што је први пут у протеклих сто година да председавајући Представничког дома није изабран у првом кругу гласања.

Ни републиканац Кевин Мекарти, ни његов главни ривал, демократа Хаким Џефрис, нису успели да добију потребних 218 гласова и замене Ненси Пелоси на месту председника Представничког дома.

Лидер демократа Хаким Џефис освојио је више гласова од Мекартија - 212 према 203, док је 10 републиканаца гласало за Мекартијевог конзервативног ривала Ендија Бигса.

У другом кругу гласања, који је још у току, Мекартијев нови републикански ривал Џим Џордан је већ освојио толико гласова да је јасно да Мекарти неће имати потребну већину.

Републиканци су освојили тесну предност на новембарским изборима - 222:212 колико су освојиле демократе, па је Мекартију било неопходно јединство странке да би био изабран.

Изборна борба би, ако Мекарти одлучи да остане у трци, могла да потраје.

Застој у Представничком дому за избор председника се наставља, након што Макарти није успео да добије већину гласова потребних у другом гласању.

Аналитичари Си-Ен-Ен-а кажу да је то застој који се можда неће завршити ускоро.

Посланици ће наставити да гласају док неко не освоји већину. Они могу да гласају узастопно и такође имају опцију да одложе да преговарају међу собом - али Дом не започиње нови Конгрес док се не изабере председник.

Највећа опозиција Макартију долази у облику шачице конзервативних посланика, многих чланова Клуба за слободу. Деветнаест републиканаца који нису хтели да гласају за Макартија уместо тога гласали су за посланика Џима Џордана на другом гласању, кога је предложио посланик Мет Гец.

Ти посланици планирају да поново гласају за Џордана у трећем гласању, рекао је републикански посланик Боб Гуд.

Проблем је у томе што када се то догоди, то одузима гласове Мекартију - блокирајући било кога да освоји већину.

Рекордан број кругова гласања који је био потребан да се изабере председавајући Представничког дома био је 133 када се толико пута гласало у периоду од два месеца средином 19. века, 1850. године.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара