Читај ми!

Јапан се опрашта од убијеног бившег премијера Шинза Абеа

Јапанци шокирани убиством бившег премијера Шинза Абеа посећују место трагедије у граду Нара на западу земље. Аутомобил са Абеовим телом стигао је у Токио. Абе ће бити сахрањен 12. јула.

У јапанским медијима се појављује све више детаља о Тецуји Јамагамију, бившем припаднику морнарице који је јуче у Нари убио бившег јапанског премијера Шинза Абеа.

Три године је служио као тобџија на једном војном броду, а последњих година радио је као возач виљушкара. Последњих неколико месеци је напустио посао и чини се да је планирао напад на једну верску организацију.

Полицији је рекао да је осећао лично незадовољство према бившем премијеру Абеу, али да није било политичког карактера, већ да су Абе и његови сарадници подржавали ту религијску групу из града Нара.

Након што је сазнао да Абе долази у Нару, Јамагами је одустао од напада на верску организацију и одлучио да покуша да убије некадашњег шефа јапанске владе, у чему је и успео.

"Атентат на Абеа напад на демократију и слободу говора" 

Званичници у Јапану су шокирани и атентат на Абеа су доживели као напад на демократију и слободу говора, пошто се сутра у тој земљи одржавају избори за горњи дом парламента.

Премијер Јапана Фумио Кишида осудио је злочин као варварски чин који је недопустив.

Грађани су врло изненађени и уплашени, а изражавају и гнев према обезбеђењу, али и према болници у коју је Абе пребачен. Изненађење је настало и због тога што су атентати на политичаре ретки, а последњи атентат се догодио 1960. године.

Осим тога, у Јапану је ватрено оружје строго забрањено и веома су ретки случајеви у којима долази до пуцњаве, тако да су Јапанци изненађени и чињеницом да је Абе био нападнут ватреним оружјем које је починилац сам направио.

Абе је држао говор пред малим бројем људи, што је, како наводи дописник РТС-а из Јапана Иља Мусулин, уобичајено за ту земљу уочи избора.

Шинзо Абе ће бити сахрањен 12. јула у великом храму Зођођи у Токију.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара