Читај ми!

Шмит пред Саветом безбедности: Инсистирање на оригиналном Дејтону непоштовање Устава

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит је, на седници Савета безбедности посвећеној стању у тој земљи, рекао да фраза "оригинални Дејтон" коју, како каже, често користе у Републици Српској открива непоштовање Устава.

Кристијан Шмит је рекао да се промене уставног поретка не могу чинити једнострано, него само у парламенту, преноси РТРС.

Каже да одлуке Уставног суда БиХ и дејтонски принципи морају да се поштују и додаје да "претње уставном поретку у БиХ долазе из Републике Српске", али да има и "опасних изазова из других делова земље".

Немачки дипломата тврди да је више пута позивао на разговоре о уставном систему, али да није добио никакав одговор из Републике Српске, те наводи да "Српска усваја законе који могу угрозити уставни основ БиХ".

"Ови покушаји могу бити заустављени уз помоћ међународне заједнице. Водећа партија у Републици Српској позива на мирно раздруживање у БиХ и законски дефинише Републику Српску као независну унутар дејтонске БиХ", рекао је Шмит наводећи да је мирно раздруживање немогуће на Западном Балкану.

Упозорио је на то да се скоро 30 година од завршетка рата у Босни и Херцеговини поново спекулише о рату, преноси портал Кликс.

Босну и Херцеговину је назвао "државом трауматизованом ратом" и напоменуо да је агресија Русије на Украјину подсетник да рат на европском континенту у 21. веку није немогућ.

Током Шмитовог обраћања представници Руске Федерације и Кине поновили су да је он "нелегални високи представник".

Руски и кинески амбасадор били против Шмитовог обраћања 

На почетку седнице, пре Шмитовог обраћања, руски амбасадор у УН Василиј Небензјa изјавио је да је за Русију место високог представника у БиХ и даље упражњено, те да нема основе за позивање Кристијана Шмита на данашњу седницу Савета безбедности, јер се тиме, како је рекао, подрива ауторитет тог тела УН.

Оценио је да је цинично понашање западних сила које постављају високог представника без сагласности овог тела УН.

Кинески амбасадор у УН Генг Шуанг подсетио је да именовање Шмита није подржано, те да није прикладно да се немачки политичар обраћа Савету безбедности УН у капацитету високог представника, пренела је РТРС.

Рекао је да бирање страна у БиХ неће помоћи у помирењу и решавању несугласица између народа у тој земљи.

Генг је рекао да увођење произвољних санкција које немају основу у међународном праву могу да погоршају тензије и додатно закомпликују ионако тешку ситуацију.

Генг је нагласио да је ситуација у БиХ и даље у дубоком застоју и да постоје неслагања страна у вези са важним питањима управљања на нивоу БиХ.

"Кина напомиње да су се све стране у БиХ, укључујући Републику Српску, обавезале да поштују национални суверенитет, независност и територијални интегритет. Став Кине о БиХ је доследан и јасан, уз поштовање суверености, независности, националног јединства и територијалног интегритета БиХ, избор народа за будућност земље", истакао је Генг.

Генг је додао да међународна заједница мора да помогне економском и опоравку БиХ од последица пандемије ковида 19.

Тегелтија није могао да се обрати 

Председавајућем Савета министара Зорану Тегелтији није било омогућено да се обрати на седници Савета безбедности УН, што је за РТРС потврђено из Кабинета председавајућег Савета министара.

Тегелтија је упутио писмо амбасадорима сталних чланица Савета безбједности - САД, Француске, Британије, Русије, Кине и УН, у ком их је упознао да је, каже, у Сарајеву учињено све да се спречи његово обраћање пред овом светском институцијом.

У писму је истакао да је потпуно привржен доследном поштовању и спровођењу Дејтонског споразума, што укључује посвећеност суверенитету, територијалном интегритету и уставном поретку БиХ.

Тегелтија је изразио и забринутост за будућност БиХ, а главни разлог је недостатак унутрашњег консензуса.

Упозорава да су одређене институције БиХ стављене у службу и у функцију испуњавања интереса и политике само једног народа, као што су ЦИК и Уставни суд.

"Владе појединих земаља доносе погрешне одлуке на бази нетачних и некомплетних информација које долазе од представника појединих међународних инстиуција и само једне стране из БиХ. Ови извјештаји се користе да би се осудили појединци у БиХ, пријетило санкцијама и вршио притисак.

На крају писма Тегелтија истиче да је једино дијалог у оквиру Дејтонског споразума начин да се обезбеди стабилност и напредак земље.

Напомиње да се не сме дозволити да се било ко осећа угроженим од стране другог, "ако желимо да ова БиХ успије".

 

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара