Читај ми!

Бира се нови италијански председник – актуелни премијер, близак Берлусконијев сарадник или жена

Италија бира новог председника државе. Актуелни премијер Марио Драги сматра се фаворитом. Резултат гласања више од хиљаду чланова Дома посланика и Сената и представника регија и покрајина, очекује се у четвртак. Међу италијанским политичарима – забринутост да би исход могао донети нову политичку неизвесност у трећој економији еврозоне.

Први дан гласања у Италији за наследника Серђа Матареле, досадашњег председника Републике који напушта то место након седам година, започео је у 15 часова. Још нема имена које одговара свим већинским политичким странама.

Актуелни премијер Марио Драги се најчешће помиње иако је он сам до сада избегавао било какав коментар на евентуални избор, мада је он заправо једини с којим су сагласне све стране.

Али Италија брине ко би водио Владу ако би Драги с премијерске прешао у председничку фотељу.

"Искрено, надам се да ће премијер Марио Драги победити, јер мислим да је он особа која најбоље представља Италију", каже један од анкетираних грађана.

За друге је то тежак избор због периода кроз који Италија сада пролази. Сматрају да би избор требало да буде веома добро промишљен и размотрен.

"Надам се да ће изабрати жену. То би био охрабрујући знак, јер би биле изабране не зато што су жене, већ зато што имају вештине", сматра један испитаник.

Као потенцијална председница у игри је Марија Елизабета Каселати, која се у историју Италије већ уписала као прва председница Сената.

Улози су се променили пре два дана, након што се Силвио Берлускони повукао из игре. Уместо њега помиње се Ђани Лета, његов блиски сарадник.

Ту је и Пјер Фердинандо Касини, али и још доста имена о којима се прича међу странкама. Матео Ренци се нада да ће до четвртка бити познат наследник Серђа Матареле.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво