Читај ми!

Лавров и Блинкен у Женеви – узавреле емоције, чврст стисак и стидљиви помаци

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је после састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Женеви да је разговор био користан и отворен, и поручио да Русија никада није била претња украјинском народу. Ентони Блинкен одговорио је да се нада да ће Русија задржати такав став, и поручио да ће се Москва суочити са брзим, озбиљним и уједињеним одговором ако нападне Украјину.

Сергеј Лавров је разговор са Ентонијем Блинкеном оценио као користан и отворен, али је истакао да се процена о томе у ком правцу иду преговори, исправном или не, може донети тек кад Русија добије некакву реакцију САД на папиру поводом предлога о гаранцијама безбедности.

Лавров је говорећи на конференцији за новинаре након састанка са  Блинкеном у Женеви рекао да ће дијалог о безбедносним захтевима Москве бити настављен и да очекује писане одговоре из Вашингтона следеће седмице.

Нагласио је да се нада да ће се смирити узавреле емоције око Украјине и поновио руске тврдње да она не представља претњу свом бившем совјетском суседу.

Лавров је истакао да Русија никада није била претња украјинском народу и да не намерава да нападне Украјину.

"Желим још једном да подсетим оне који се баве анализом наших ставова да Русија никада, нигде и ниједном није била претња украјинском народу. Русија нема намеру да нападне Украјину", нагласио је Лавров.

Поновљени захтеви да се НАТО не шири на Исток 

Сергеј Лавров је рекао и да је током разговора поновио захтев Москве о неширењу НАТО-а на Исток и додао да је Блинкен обећао да ће Америка изнети свој став према тој обавези.

"НАТО ради против Русије и због тога се Москва изјашњава против ширења блока на Исток. Тај савез је био формиран против СССР-а, а сада ради против Русије", истакао је шеф руске дипломатије.

Рекао је и да су се на састанку поново могли чути неки од аргумената САД у прилог слободе избора Алијансе.

Према речима Лаврова, Русија не искључује да је сва хистерија коју је Запад подигао око Украјине усмерена на то да се прикрије курс Кијева у правцу неиспуњавања обавеза из комплекса мера "Минск 2".

Лавров је рекао да размештање руских војних база у Латинској Америци, конкретно у Венецуели и на Куби, није било тема разговора, као и да Блинкен није покретао питање помоћи ОДКБ (Организације Уговора о колективној безбедности) Казахстану.

Уочи састанка са Блинкеном, Лавров је рекао и да се безбедносне гаранције које Русија тражи од Запада у вези са повлачењем страних трупа, оружја и опреме односи и на Бугарску и Румунију.

Блинкен: САД ће дати писани одговор Русији у вези безбедношћу

САД ће следеће недеље доставити писани одговор на руску иницијативу за гарантовање безбедности, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

"Рекао сам Лаврову да након консултација које ћемо имати наредних дана са савезницима и партнерима, очекујемо да ћемо следеће седмице моћи детаљније у писаној форми да поделимо са Русијом наше бриге и идеје. Договорили смо се за даље разговоре након тога", рекао је Блинкен после разговора са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом у Женеви, пренео је Тас.

Блинкен је рекао да је Вашингтон пристао да пружи писане напомене Русији након што је Москва захтевала безбедносне гаранције, укључујући обећање да Украјина никада неће моћи да се придружи НАТО-у, пренео је Ројтерс.

Блинкен је навео да је разговор са руским министром спољних послова био директан, искрен и користан и да је важно да се дипломатски процес о безбедносним питањима настави.

Амерички државни секретар истакао је да ће се Москва суочити са брзим, озбиљним и уједињеним одговором ако нападне Украјину.

"Били смо јасни – ако се руска војна снага буде кретала преко границе Украјине, то је обновљена инвазија. Наићи ће на брз, озбиљан и уједињен одговор Сједињених Америчких Држава и наших партнера и савезника", рекао је Блинкен на конференцији за новинаре у Женеви.

Блинкен је казао да је Вашингтон током разговора настојао да утврди да ли је Москва спремна да крене дипломатским путем да ублажи тензије око Украјине.

Обе стране су се сложиле да је важно да се дипломатски процес настави, рекао је амерички државни секретар.

Састанак је одржан у хотелу "Президент" у Женеви, у сали у којој су 2016. одржани и разговори Лаврова и тадашњег државног секретара САД Џона Керија.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво