Читај ми!

Епилог дијалога Русије и Запада – они који разговарају не пуцају, али ескалација није искључена

У три европска града се претходна три дана разговарало о украјинској кризи и европској безбедности. Сати разговора Русије и Запада, у напетој дипломатској недељи, довели су само до додатних упозорења - могућа ескалација није искључена. Ипак, закључак је да они који разговарају не пуцају, а дијалог је оцењен као прва рунда, уз потребу да обе стране, остану за столом.

На московском Црвеном тргу је празнична атмосфера, а у Европи - руски фестивал. Од Женеве, преко Брисела до Беча, Руси су разговарали са америчким, НАТО и европским представницима. Теме су биле Украјина и европска безбедност, а питање је - у чијем је дворишту лопта?

Душан Пророковић из Института за међународну политику и привреду сматра да је у овом тренутку лопта у дворишту Вашингтона.

"Руси су први пут после дуго времена дефинисали своју црвену линију. Ова криза ће се решити неким договором Москве и Вашингтона", очекује Пророковић.

Дијалог Русије и Запада оцењује се као маратон, без договореног циља. Неширење НАТО-а на исток, циљ је за Русе. За Запад, то је повлачење руских трупа са украјинске границе.

САД поручују Путину: Дипломатија или агресија

Док амерички државни секретар упозорава да је порота на путу који Путин одабере - дипломатија или агресија, генерални секретар НАТО-а искључује затварање врата пред чланством Украјине.

Из Пољске, председавајуће ОЕБС-у опомињу да је ризик од рата, од Владивостока до Ванкувера, највећи у последње четири деценије.

"Проблем је што се стара решења више не могу примењивати"

Вук Вуксановић из Београдског центра за безбедносну политику каже да Русија сматра да је то кључно стратешко питање у систему европске безбедности .

"Она сматра да исправља 30 година онога што сматра неправдом коју јој је Запад учинио. То је покушај Москве да добије столицу за столом главних одлучилаца", оцењује Вуксановић.

Пророковић објашњава да је проблем што се у тренутку стварања мултиполарног поретка стара решења више не могу примењивати.

"Чему служи ОЕБС, како може ОЕБС сада да функционише у овим новим околностима, како ЕУ да редефинише свој став, без сопствених војних снага, како вратити поверење између Вашингтона и Москве", каже Пророковић.

"Руси сматрају да им је цена порасла због Кине"

Евентуални договор Вашингтона и Москве види се као нова Јалта, коју је руски председник призивао на 75. годишњицу завршетка Другог светског рата.

Наместо Рузвелта, Стаљина и Черчила, видео је САД, Велику Британију, Француску, Русију и Кину. Усред актуелних разговора, тумачи се, Москва чита стратешка усмерења.

Вуксановић оцењује да су они прочитали да је Вашингтону у 21. веку приоритет свих приоритета Кина и самим тим сматрају да је порасла цена Москви у Вашингтону, јер верују да ће Вашингтон морати да дâ неку погодбу Москви да не одлута превише ка Пекингу.

"Они се исто надају да Бајденова администрација, која ће потенцијално остати само један мандат, самим тим може себи да приушти овакве екстравагантније договоре са Москвом", сматра Вуксановић.

Неуспешна "руска недеља" 

Москва не дозвољава да Украјина уђе у НАТО, као што Вашингтон није дозволио совјетске ракете на Куби.

Нуклеарни рат је 1962. године избегнут, а на крају Хладног рата Буш Старији обећао је Горбачову да се НАТО неће ширити на исток.

Безбедносна архитектура Европе не може се вратити на период пре 1997. године.

Зато Москва данас, деценијама од подизања гвоздене завесе, од Вашингтона тражи безбедносне гаранције од ливеног гвожђа. И једни и други, за сада, "руској недељи" дају оцену – неуспешна.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво