Читај ми!

Журке, лажи и видео-траке – сезона лова на Бориса Џонсона или освета “презреног супружника“

Британски премијер Борис Џонсон је под све већим притиском да поднесе оставку. Разлог су сазнања да је у закључаној Британији, док грађани нису могли ни да се опросте од својих најмилијих који су преминули од ковида, у влади организовано барем десет забава, а да је Џонсон присуствовао бар једној. Да би се гласало о поверењу премијеру потребно је да му га писмено ускрате 54 посланика из његове странке.

Журке, лажи и видео-траке прете да ставе тачку на премијерску каријеру Бориса Џонсона.

"Почело је извештајима о пијанчењу на забавама у Улици Даунинг у време закључавања земље. Премијер се правио да су га уверавали да никаквих прослава није било. Онда се појавио видео-снимак, који је уништио прву линију премијерове одбране. Потом се правио да је озлојеђен и бесан због забава. Сада испада да је и он све време био на тим слављима. Зар премијер не увиђа да јавност у Британији види да лаже на сав глас?", рекао је лидер опозиционих лабуриста сер Кир Стармер.

Британски премијер Борис Џонсон је, у обраћању, рекао да је на уваженом посланику да одлучи како ће се понашати у овом дому, а да му он каже да греши.

Министри се ређају пред камерама бранећи премијера. Џонсонов потенцијални наследник позива на стрпљење.

"Премијер је прошле недеље у парламенту изложио своје виђење догађаја. Као што знате, Су Греј води истрагу. Ја у потпуности подржавам премијеров захтев да будемо стрпљиви док истрага не буде окончана", наводи британски министар финансија Риши Сунак.

Најтежа оптужба је да се у башти премијерове резиденције веселило док је земља била у жалости у данима пред сахрану војводе од Единбурга у априлу. Новинари зато отворено питају Џонсона да ли је то за њега био тренутак срама.

"Дубоко и горко жалим због тога. Могу само да се поново извиним Њеном величанству и целој земљи на лошим проценама за које преузимам пуну одговорност", одговара Џонсон.

За сада само осам енглеских и тридесетак шкотских конзервативних посланика позивају премијера да поднесе оставку. Двоје министара су их млако подржали, а затим повукли речено. Иако се непрекидно извињава, иза затворених врата премијер је толико убеђен у подршку торијеваца да се очекује да сам захтева гласање о поверењу.

"Цене енергената скачу, листе чекања у нашим болницама су све дуже, руске трупе су на граници са Украјином. То су све велике теме, а премијер је преслаб да би био вођа. Изгубио је ауторитет. Британија је парализована слабошћу премијера, а то није у националном интересу из ма које странке долазили", истиче Стармер.

Део одговора је да иза тих открића, која у јавност цуре кап по кап стоји некада најближи Џонсонов саветник и архитекта Брегзита у народу озлоглашени Доминик Камингс. Он је поднео оставку новембра 2020. године и сам оптуживан да је прекршио правила закључавања.

Његов блог је недељама извор нових скандала за британског премијера. Аналитичари пореде Камингсову освету са понашањем "презреног супружника". Отворена сезона лова на британског премијера, а самим тим и престанак политичког примирја због виших циљева, сигуран су знак да се пандемија у Британији ближи крају.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво