Читај ми!

Самит НАТО–Русија у Бриселу, нису се одмакли даље од почетка

У Бриселу је први пут од 2019. одржан састанак Савета НАТО-Русија. У фокусу разговора била је ситуација у Украјини и ширење НАТО-а на исток, због чега су односи Москве и Запада на најнижем нивоу од Хладног рата. Ни данашњи разговори нису уродили плодом, али су обе стране спремне за наставак дијалога.

Два дана након америчко-руских преговора у Женеви, о безбедности европског континента поново је било речи у седишту НАТО-а у Бриселу. Четворосатни разговори били су тешки али корисни, каже први човек Алијансе, истичући да постоји реалан ризик од новог оружаног сукоба у Европи.

"НАТО савезници озбиљно су забринути због руског гомилања трупа у Украјини и око ње. Позивају Русију на смиривање ситуације и поштовање суверенитета и територијалног интегритета својих суседа. Спремни смо на дијалог с Русијом, али нећемо правити компромис науштрб наших основих принципа", истакао је Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а.

Нема компромиса ни када је реч о руским црвеним линијама. Москва тражи безбедносне гаранције да се Алијанса неће ширити на исток, али Столтенберг одговара: чланство у Алијанси је суверена одлука сваке земље и Русија на то нема право вета.

"Наставак политике отворених врата коју заступа НАТО и даље кретање ка нашим границама, управо је оно што за нас представља претњу. НАТО није развојна институција, већ инструмент конфронтације. Не желимо да претимо и упућујемо ултиматуме, као што то чине Сједињене Државе", навео је Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

Заменица америчког државног секретара каже да од руске делегације није чула ништа ново, али сматра важним то што Москва не одбацује могућност наставка преговора.

"Русија је та која мора да направи директан избор, деескалација и дипломатија или конфронтација и последице. Ако напусти преговарачки сто, биће сасвим очигледно да никада нису били озбиљни по питању дипломатије и зато се колективно припремамо за сваки случај", рекла је Венди Шерман, заменица америчког државног секретара.

Заменик шефа руске дипломатије каже да су разговори с представницима НАТО-а били отворени и директни, али да ће Москва на сваки покушај застрашивања одговорити реципрочним мерама.

"Разговарали смо с Алијансом о избегавању опасних ситуација. Предузећемо све мере да спречимо штету за наше безбедносне интересе. Могуће је смиривање тензија у Украјини, али она мора испунити обавезе према споразуму из Минска", сматра Александар Грушко, заменик министра спољних послова Русије.

Упркос оштрим поделама, Русија је спремна да размотри предлог генералног секретара НАТО-а о поновном отварању дипломатског представништва Алијансе у Москви, као и руске Мисије у Бриселу.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво