Читај ми!

Преминуо брат оснивача Северне Кореје, али не зна се када

Млађи брат оснивача Северне Кореје Ким Ил Сунга и некадашњи други најмоћнији званичник у земљи Ким Јонг Џу преминуо је, јавили су севернокорејски државни медији, не наводећи датум смрти.

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун, унук Ким Ил Сунга, изразио је "дубоко саучешће" и послао венац.

"Ким Јонг Џу се предано борио да спроведе политику Радничке партије и дао је допринос убрзању социјалистичке изградње и развоју државног друштвеног система у корејском стилу, док је годинама радио на важним позицијама у партији и држави", наведено је у извештају Корејске централне новинске агенције (КЦНА).

У новинским извештајима се не наводи када је Ким Јонг Џу умро, али према подацима севернокорејског Министарства уједињења, рођен је 1920. године, што значи да је имао 100 или 101 годину.

Три генерације породице Ким владају Северном Корејом откако је Ким Ил Сунг основао земљу 1948. Када је Ким Ил Сунг умро 1994. године, његов најстарији син Ким Џонг Ил, наследио је власт. Ким Џонг Ун је трећи и најмлађи син Ким Џонг Ила и преузео је власт након смрти свог оца 2011. године.

Током владавине Ким Ил Сунга, многи спољнополитички стручњаци су гледали на преминулог Ким Јонг Џуа као на другог најмоћнијег званичника или, чак, наследника свог брата.

Џу је био на високим функијама у владајућој Радничкој партији, а 1972. године представљао је Северну Кореју приликом потписивања значајног мировног споразума са Јужном Корејом. Ипак, временом је изгубио политички утицај.

Последњи пут је виђен у јавности 2015. године, када га је државна телевизија снимила како се клања пред портретима Ким Ил Сунга и Ким Џонг Ила након што је гласао на локалним изборима. 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво