Читај ми!

Део миграната на белоруско-пољској граници пристао да се повуче

Белоруске власти аутобусима одвозе мигранте који су већ данима на граници Белорусије и Пољске и покушавају да уђу у ЕУ. Део избеглица пристао је на повратак у земљу порекла и прешао је у транспортно-логистички центар, у који их је сместила Белорусија.

Спас од хладноће мигранти су потражили у испражњеном индустријском магацину на десетак километара од границе. Стотинак илегалних миграната са Блиског истока први пут има храну и није им хладно.

Из транспортно-логистичког центра, у који их је сместила Белорусија, одвозе их аутобусима. Не зна се где, пошто званичне информације није могуће потврдити јер је новинарима ограничен рад са обе стране границе.

Због ванредног стања, Пољска је новинарима и активистима за људска права забранила прилаз граници на три километра.

"Они који су стигли углавном имају проблеме са крвним притиском, изазване умором, хипотермијом и проблеме са ендокриним системом. Има и пацијената са дијабетесом", каже Лариса Кучук, главни лекар.

Белоруска државна новинска агенција известила је да су мигранти смештени у логистички центар на граници како би спавали у затвореном, јер нису дозвољени шатори на отвореном.

Поричу да је Белорусија изазвала кризу и оптужују Пољску за нехуман третман људи који желе да мигрирају у Европу. Пољске власти тврде да неће допустити мигрантима улазак у земљу, а да ће оне који успеју да уђу послати назад у Белорусију.

Ирак је позвао своје грађане да се врате, поручујући им да је пут у Унију затворен, а први летови заказани су за данас.

"Овде нико не жели да остане, сви желе да се врате", каже један мигрант.

Велика група миграната, махом са Блиског истока, од 8. новембра заглављена је на граници Белорусије и Пољске. Према подацима ЕУ, скоро осам хиљада људи покушало је да уђе у Унију преко границе с Белорусијом.  

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се