Читај ми!

Ухапшен бивши каталонски лидер Пуђдaмон

На Сардинији је ухапшен бивши лидер Каталоније Карлес Пуђдaмон, јавили су шпански медији. Да ли ће га Италија изручити Шпанији одлучиће суд у Сасарију.

Бивши лидер који је залагао за независност Каталоније задржан је на аеродрому Алгеро, рекао је његов адвокат, а пренео Ел Паис.

Припадници италијанске граничне полиције пришли су му када је из Брисела слетео на Сардинију, где је требало да присуствује разним догађајима – између осталог, састанку са челницима и омбудсманом Сардиније.

Како преноси Ројтерс, Пуђдамон би сутра требало да се нађе пред судом у Сасарију, који ће одлучити да ли ће бити изручен Шпанији.

Адвокат бившег лидера Каталоније Гонзало Боје навео је у твиту да је Пуђдамон спроведен по европском налогу за хапшење од 14. октобра 2019, а да је тај налог, како каже, суспендован уз осуду Европског суда правде.

Шпанија Пуђдамона оптужује за побуну и тражи његово изручење, уз тврдње да је помогао у организовању референдума о независности Каталоније 2017. година, који су шпански судови оценили незаконитим. 

Европски суд у Луксембургу је 30. јула подржао одлуку Европског парламента, чији је Карлес Пуђдамон био посланик, да се њему и двојици лидера сепаратистичког покрета у Каталонији одузме посланички имунитет.

Одлуком тог суда, Пуђдамон и двојица бивших министара у каталонској влади Tони Комин и Клара Понсати могу бити изручени Шпанији и суочити се са оптужбама за изазивање побуне.

Каталонски лидер је четири године провео у азилу у Бриселу.

Поводом хапшења у Италији, из кабинета шпанског премијера Педра Санчеза саопштено је да се Пуђдамон мора суочити са правдом у Шпанији, као и сваки други грађанин.

У међувремену, његове присталице су се окупиле испред италијанског конзулата у Барселони, тражећи од Италије да не изручује Пуђдамона. Окупљени износе незадовољство због хапшења, али и пароле за независност Каталоније.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво