Читај ми!

Нови војни савез Аустралије, САД и Британије – критике из Кине и Француске

АУKУС је нови безбедносни савез Сједињених Америчких Држава, Аустралије и Велике Британије у зони Индо-Пацифика. Осим поделе одбрамбених технологија, предвиђа испоруку нуклеарних подморница – Аустралији. Због тога Kанбера прекида огроман уговор склопљен са Француском, што је изазвало бес Париза. Kритике и из Kине, која не сумња да је новом савезу намера да се супротстави регионалним амбицијама Пекинга.

Аналитичари кажу да је ово највећи безбедносни аранжман између Америке, Аустралије и Велике Британије од Другог светског рата. Виртуелном догађају, председавао је амерички председник.

"Овде је реч о инвестирању у наш највећи извор снаге – наше савезнике, и помоћи како би се боље суочили са претњама данашњице, али и сутрашњице", рекао је амерички председник Џозеф Бајден.

Аустралија ће кроз споразум добити прву нуклеарну подморницу, а предвиђена је и размена технологије у сајбер одбрани и вештачкој интелигенцији.

"Подморнице ће бити прављене у Аделаиду. Посао ће трајати више од 18 месеци и укључиваће тимове ратних морнарица из све три земље", казао је аустралијски премијер Скот Морисон.

"Нове подморнице биће на нуклеарни погон, али неће имати нуклеарно оружје. Није нам намера да контрирамо било коме, већ да будемо још повезанији", навео је британски премијер Борис Џонсон.

Нови пакт је отворио спор с Француском, која је сада изгубила уговор са Аустралијом о израђивању 12 подморница. Склопљен је 2016. са француском компанијом "Навал груп", вредан је 56 милијарди евра и сматра се једним од најуноснијих одбрамбених послова на свету.

"Забили су нам нож у леђа. Са Аустралијом смо успоставили однос заснован на поверењу. То поверење је срушено. Љут сам и огорчен. То се не ради савезницима", рекао је француски шеф дипломатије Жан-Ив Ледријан.

Иако Kина није поменута у заједничком саопштењу у коме се говори о миру и стабилности у региону Индо-Пацифика, многи немају сумње да је нови савез намењен пре свега супротстављању регионалним амбицијама Пекинга.

"Споразум нарушава регионални мир и стабилност и појачава трку у наоружању. То је доказ да користе нуклеарни извоз за геополитичке игре и имају двоструке стандарде. То је крајње неодговорно", казао је Зао Лиђијан, портпарол Министарства спољних послова Кине.

Брисел није консултован, каже Жозеп Борељ, који сматра да нови пакт показује да Европска унија мора да развија своје одбрамбене стратегије. За сада шест држава – Америка, Kина, Русија, Француска, Индија и Велика Британија – имају нуклеарне подморнице.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво