Читај ми!

Хаити, ухапшене наводне убице председника Моиза

Најмање две особе ухапшене су у свеобухватној акцији хаићанске полиције, покренутој непосредно после убиства председника те државе Жованела Моиза. Мотиви и организација одговорна за ово убиство још нису познати.

Свега 24 часа била су потребна полицији на Хаитију да ухвати прву двојицу наводних учесника атентата на председника Жованела Моиза, који је у среду убијен у својој резиденцији у Порт о Пренсу.

"Полиција је ухапсила наводне убице председника Моиза", написао је на Твитеру државни секретар за коминикације Хаитија, Франц Ексантус.

Судећи према фотографијама које су одмах по хапшењу објавили званичници власти у Порт о Пренсу, полиција је ухватила две особе, чији је идентитет још увек непознат.

Полицијска акција спроведена је пошто су хаићанске власти прогласиле ванредно стање на Хаитију и затвориле аеродром.

Премијер Хаитија Клод Жозеф за напад је оптужио "странце", који су међусобно комуницирали на енглеском и шпанском језику, наводећи да је наоружана група са околних брда сишла око један сат после поноћи и упала у председникову резиденцију.

У нападу је рањена и председникова супруга, која је у тешком стању пребачена на лечење у Мајами.

Напад је уследио после година протеста против Моизове власти и захтева за његову оставку, али и даље није познато ко су починиоци напада, иако локални медији тврде да је на листи сумњивих шеф мафије, бивши полицајац који је успео да уједини неколико ривалских група у јединствену организацију.

Моиз је председник Хаитија од фебруара 2017. године, а последњих неколико година је на мети оштрих протеста опозиције, која га је оптуживала за корупцију, застрашивање и убиства политичких ривала.

 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво