Читај ми!

Лидери ЕУ затражили низ санкција против Белорусије, три милијарде евра остаје замрзнуто

Лидери Европске уније са самита у Бриселу снажно су осудили присилно спуштање авиона ”Рајанера” на аеродром у Минску и привођење два путника, белоруског новинара Романа Проташевича и његове партнерке Софије Сапеге.

У закључцима Европског савета, у које је Танјуг имао увид, лидери ЕУ су позвали на увођење низа санкција против белоруског режима и националних авиокомпанија.

Позива се на хитно пуштање на слободу Проташевича и Сапеге и обезбеђивање њихове слободе кретања.

Тражи се хитна истрага овог инцидента "без преседана" од стране Мађународне организације за цивилно ваздухопловство.

Лидери ЕУ од Савета министара траже да усвоје додатну листу особа и ентитета који ће бити подвргнути санкцијама, али и да усвоје циљане економске санкције против Белорусије.

Авио-превозници из земаља ЕУ су позвани да избегавају прелете преко Белорусије, а Савет ЕУ је позван да усвоји мере којима ће се белоруским авио-компанијама забранити прелетање ваздушног простора и приступ аеродромима Европске уније. 

Уочи самита лидера раније вечерас председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је да ће средства за инвестициону помоћ Белорусији у вредности од три милијарде евра остати замрзнута "све док та земља не постане демократска".

"Вршићемо притисак на белоруски режим док коначно не почне да поштује слободу медија, слободу штампе и слободу мишљења", рекла је Фон дер Лајен, преноси Ројтерс.

Према њеним речима, једно од питања на дневном реду биће и разматрање увођења санкција физичким лицима која су умешана у принудно слетање авиона "Рајанера" у Минску, као и против организација из сектора авијације Белорусије.

Вечера лидера ЕУ настављена је у Бриселу дебатом о стратешким односима ЕУ и Русије. 

Авион компаније "Рајанер" који је летео из Атине за Виљнус, принудно је у недељу слетео на аеродром у Минску због дојаве о подметнутој бомби, која се испоставила као лажна, након чега су белоруске власти ухапсиле оснивача канала на Телеграму "Некста" и опозиционара Романа Проташевича и његову девојку.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се