Читај ми!

Синдром "Хавана", или од чега страдају америчке дипломате

Тајанствени "хавански синдром", који изазва повреде мозга код дипломата, војника и другог америчког особља у иностранству, регистрован је код више од 130 људи. Тај број је далеко већи него што првобитно пријављено, када је било речи о 60 случајева.

Америчке дипломате, обавештајци и припадници министарства одбране пријавили су озбиљне симптоме, неке у последњих неколико недеља. У извештајима се помиње да је пријављено 130 случајева повреда на мозгу изазваних тзв. "синдромом Хавана".

Пријављени број случајева је за око 70 већи него што је од раније познато.

Марк Заид, који заступа неке бивше званичнике погођене хаванским синдромом, рекао је да га је контактирало више људи који верују да су погођени.

"Бројеви се дефинитивно повећавају", рекао је Заид.

Амерички званичници потврдили су да се и даље преиспитују нови случајеви, али упозоравају да је публицитет који је дат претходним случајевима "Хавана синдрома" навео неке људе да реинтерпретирају симптоме и питају се да ли су можда раније били жртве неког облика напада.

Због тога, број нових случајева нужно не одражава број нових инцидената.

У децембру је Национална академија наука објавила извештај у којем се каже да су повреде мозга које су претрпели запослени у америчкој амбасади на Куби и у Кини највероватније резултат неког облика усмерене енергије.

Бивша хемичарка из Националне лабораторије у Лос Аламосу Черил Рофер довела је у питање закључке студије и тврдње жртава и неких стручњака да је за "хавански синдром" одговорна нека врста микроталасног оружја које је развио непријатељ.

"Докази о микроталасним ефектима типа који је категорисан као "Хавански синдром" изузетно су слаби", написао је Рофер у чланку за часопис "Форин Полиси".

"Ниједан заговорник те идеје није појаснио како би такво оружје заправо функционисало. Нису понуђени докази да је такво оружје развила било која држава. За ванредне захтеве су потребни изванредни докази и нису понуђени докази који би поткрепили постојање овог мистериозног оружја", рекла је Рофер.

Ипак, администрација председника Џозефа Бајдена позабавила се подробнијим испитивањем ових случајева, који су последњих недеља и месеци више пријављивани по америчким мисијама у Азији и Европи.

Синдром Хавана добио је име по главном граду Кубе где су пре пет година регистровани први случајеви код особља америчке амбасаде у том граду.

Неки од симптома овог синдрома су дуготрајне главобоље праћене "сензорним појавама", попут звука, притиска или топлоте. Уз то присутна је и вртоглавица и мучнина праћена боловима у глави или врату.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара