Читај ми!

“Хавански синдром“ постоји – објашњени мистериозни симптоми америчких дипломата

"Усмерена" радио фреквенција најпоузданије је објашњење за мистериозне симптоме које имају дипломате стациониране у америчким амбасадама у Хавани и другде, наводи се у извештају америчке владе, преноси Гардијан.

Чини се да су симптоми "у складу са ефектима усмерене, импулсне енергије радио фреквенција", наводи се у извештају Националне академије наука, одељења за инжењерство.

Дипломате у неким службама суочавале су се са мучнином, главобољом, вртоглавицама и другим необјашњивим симптомиа.

Тај "хавански синдром" је дуго био предмет разних спекулација, с обзиром на природу симптома, место догађања и тишину америчке владе.

Извештај који је објављен у суботу представља први пут да је Вашингтон званично понудио објашњење, иако без закључака.

Државни секретар Мајк Помпео рекао је у октобру да су "значајни ресурси америчке владе" посвећени решавању мистерије, у којој је више од 40 запослених у америчкој влади погођено између 2016. и 2018. године.

Стејт департмент је у јуну 2018. рекао да је повукао дипломате из Гвангџоуа у Кини, због забринутости да пате од сличних симптома.

Поред усмерене радио фреквенције, суботњи извештај оставио је отворену "могућност вишеструких узрочних фактора, укључујући психолошке и социјалне факторе".

О налазима извештаја прво су известили Ен-Би-Си њуз и Њујорк тајмс.

"Драго нам је што је овај извештај изашао и можемо додати податке и анализе који би нам могли помоћи да коначно закључимо шта се догодило", цитирао је Њујорк тајмс саопштење Стејт департмента.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије