Читај ми!

Индонежанска морнарица променила статус нестале подморнице у “потонула“

Председник Индонезије Јоко Видодо саопштио је да га је морнарица обавестила да је изгубљена индонежанска подморница потонула код острва Бали.

Индонежанска морнарица је у суботу променила статус своје подморнице из "подморница која је нестала" у "подморница која је потонула", пошто су пронађени остаци и предмети за које се верује да су са пловила.

Индонежанске власти су планирале акцију евакуације посаде када одреде тачно место где се подморница налази, али све је мање наде за 53 члана посаде.

До сада није пронађен ниједан знак да би могли бити живи, а процењено је да су у суботу остали без довољно кисеоника.

"Сви ми Индонежани изражавамо велику тугу због ове трагедије, поготово породицама чланова посаде", рекао је председник Индонезије Јоко Видодо.

Ратни бродови су распоређени на месту где је подморница нестала и покушавају да је лоцирају радарима и детекторима метала. У потрагу је укључен 21 индонежански војни брод, подморница и неколико полицијских и спасилачких пловила. Помажу и два аустралијска ратна брода.

У морнарици верују да није дошло до експлозије на подморници, већ да је јак притисак на пловило вероватно направио пукотину кроз коју су неки предмети изашли на површину.

На морску површину су испливале боце, део лансира торпеда, део металне цеви, простирке за молитву, гориво...

Предмети за које се верује да су са подморнице, представљени су новинарима и јавности на конференцији за медије.

Остаци су пронађени на око две миље од места где је подморница поринута, пре него што је нестала, на месту где је море дубоко 850 метара.

Власти су раније саопштиле да подморница није могла да опстане на дубинама већим од 500 метара, а потенцијална евакуација на тако великој дубини би била веома тешка и ризична.

Индонежанска војска је у среду саопштила је да је затражила помоћ од Сингапура и Аустралије у потрази за подморницом са 53 члана посаде, након што је изгубила контакт са пловилом око три сата ујутру код обала Балија.

Подморница "КРИ Нангала-402" престала је да одговара на позиве, а ове недеље требало је да вежба испаљивање торпеда.

Једна је од пет подморница у власништву Индонезије, изграђена у западној Немачкој 1979. године.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се