Читај ми!

Холандска влада поднела оставку

Влада холандског премијера Марка Рутеа колективно је поднела оставку због парламентарног извештаја који је терети за неправедно управљање субвенцијама за бригу о деци, преноси Ројтерс.

Марк Руте је потврдио да је оставку предао холандском краљу Вилему-Александру.

Нови кабинет биће формиран након парламентарних избора који су већ били заказани за 17. март.

Одлука о оставци је уследила након парламентарне истраге прошлог месеца која је открила да су бирократе у пореској служби, уз ћутање владе, довеле хиљаде породица до финансијске пропасти неправедним оптужбама за превару.

Истрага је закључила је учињена неправда недужним породицама које су биле присиљене да врате десетине хиљада евра додељених субвенција, што је довело до незапослености, банкрота и развода.

"Жртве бирали на основу етничке припадности" 

Породице су подигле оптужнице против петорице политичара, укључујући министра финансија Вопкеа Хоекстре и министра економије Ерика Виебеса, а због њихове улоге у лошем управљању субвенцијама.

Адвокат који заступа породице је рекао за холандски радио да су многи били мета неправедног поступања због свог етничког порекла или поседовања двојног држављанства.

Сумња се да су "жртве" преваре биране на основу својих нехоландских имена. 

Руте, који се налази на функцији од 2010. године, рекао је крајем прошлог месеца да је афера, која се протеже готово током читаве протекле деценије, срамотна.

Иако је популарност холандске владе опала након увођења ригорозног локдауна, истраживања јавног мњења показују да Рутеова партија још увек има значајну подршку међу грађанима.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се