Расту тензије у САД, деветнаестогодишњак убијен током протеста у Детроиту

У Детроиту је током протеста, који је одржани због насилне смрти Џорџа Флојда, упуцан један деветнаестогодишњак, потврдила је полиција у том граду.

Деветнаестогодишњи младић смртно је упуцан усред синоћних протеста у Детроиту, а власти трагају за осумњиченим, саопштила је полиција.

Пуцњава се догодила око 23.30 када се осумњичени у сивом аутомобили марке "доџ дуранг" довезао на место протеста и испалио више хитаца ка окупљеној маси, наводи се у саопштењу полиције.

Полиција је саопштила да је након пуцњаве осумњичени побегао а да се околности пуцања и мотив још истражују.

Погођени младић је одвезен у болницу где је од задобијених повреда преминуо. 

Шеф полиције Детроита Џејмс Крег рекао је да велика већина демонстраната мирно протествује, али је неколико полицијских возила оштећено, а један полицајац је превезен у болницу након што је погођен каменицом.

Крег је рекао да је љут због смрти Џорџа Флојда као и његове колеге у полицији широм земље као и да поштује права људи на протест.

"Али нећу стајати по страни и пустити да мала мањина криминалаца дође овде, нападне наше службенике и учини нашу заједницу несигурном", рекао је Крег.

Талас протеста због убиства Џорџа Флојда у Минеаполису проширио се широм Сједињених Америчких Држава у ноћи између петка и суботе, праћен сукобима демонстраната и полиције у Њујорку, Вашингтону, Атланти, Денверу и Коламбусу.

У Минеаполису, у којем је у последња три дана запаљено око 170 продавница и стамбених зграда, локалне власти увеле су полицијски час и на улице извеле припаднике Националне гарде, надајући се да ће ове мере, уз хапшење полицајца оптуженог за убиство Џорџа Флојда, утицати на смиривање страсти.

Полицајац Дерек Чаувин ће одговарати за убиство пошто је пуних осам минута држао колено на врату Џорџа Флојда, који је, како се види на снимку, покушавао да дође до даха говорећи да не може да дише.

Смрт тамнопутог бившег средњошколског кошаркаша поново је у први план избацила расне тензије у САД.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво