Ухапшен полицајац у Минеаполису који је умешан у смрт Афроамериканца

Отпуштени полицајац у Минеаполису Дерек Шовин, који је учествовао у фаталном привођењу Џорџа Флојда после чега су избили вишедневни насилни протести у том америчком граду, ухапшен је. Шовин се терети за убиство без предумишљаја.

Комесар Полицијске управе Минесоте за јавну безбедност рекао је да је Џон Харингтон у притвору због "повезаности са смртним случајем који се догодио 25. маја".

Тужилац округа Хенепин Мајк Фримен навео је да је Шовин оптужен за "убиство трећег степена и убиство без предумишљаја".

Истакао је да не може да говори од детаљима и додао је да ово "најбрже подигнута оптужница против неког полицајца".

Фримен је рекао да су и остали полицајци који су учествовали у инциденту под истрагом и да их очекују оптужнице.

Амерички председник Доналд Трамп запретио је да ће извести војску на улице, недуго пошто су демонстранти у Минеаполису пробили ограду и запалили полицијску станицу у том граду. 

Афроамериканац Џорџ Флојд је преминуо у понедељак пошто су га полицајци везали лисицама, док му је бели полицајац коленом стискао врат.

Сва четворица полицајаца који су учествовали у хапшењу отпуштени су по хитном поступку, а истрази се прикључио и Федерални истражни биро.

Већ у среду било је сасвим јасно да су становници Минеаполиса бесни због акције неколицине полицајаца, који су напросто угушили Џорџа Флојда током акције хапшења.

Јужни део Минеаполиса просто је експлодирао када су се на интернету појавили снимци хапшења, на којима се види полицајац који коленом спречава Флојда да се подигне.

Гувернер Тим Волц, који је затражио да се против полицајаца подигне оптужница, подржао је протесте, али је био присиљен да реагује после таласа насиља који је захватио град у ноћи између среде и четвртка.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво