Италија европски епицентар коронавируса, први случајеви у Аустрији и Хрватској

Коронавирус до сада је потврђен у девет европских земаља. Највећи број заражених изван Азије је у Италији - више од 230 особа је оболело, а седморо је преминуло. Истовремено, потврђено је да је двоје држављана Србије из посаде брода у Јокохами заражено. Амбасада Србије у Јапану је у сталном контакту са њима, и чека се информација када ће бити искрцани и у коју болницу смештени.

Двоје од преосталих једанаест држављана Србије, чланова посаде на броду "Дајмонд принцес" и позитивно је на вирус. Претходна група оболелих путника са брода смештена је у новоотворену болницу око 300 километара удаљену од Токија, и могуће је да и наши држављани тамо буду смештени.

Преминуо је још један четврти путник са крузера - мушкарац од 80 година. Јапан је потврдио укупно 850 заражених, а парламент је усвојио нове мере за борбу против вируса. Фирмама се саветује увођење клизног радног времена и појачавање рада од куће.

"Важно је да смањимо брзину раста броја заражених и да контролишемо ширење епидемије. Због тога ћемо спровести додатне мере на основу наше нове политике и ситуације у свакој локалној средини", каже Шинзо Абе, премијер Јапана. 

Алармантно је и у Јужној Кореји где је 893 заражена. Здравствени званичници планирају да тестирају више од 200.000 припадника цркве која је у центру таласа заразе.

"Према најновијим подацима, 22 пацијената је пуштено из болнице пошто су се потпуно опоравили. Црква Шинћеонђи се сагласила да сарађује са властима и преда цео списак имена свих својих следбеника. Уверени су да је то неопходно да би се заштитила сигурност и животи чланова те цркве и других људи", каже Ким Канг, помоћник министра здравља Јужне Кореје.

У Ирану трагичан биланс достигао је 14, што је највише преминулих од вируса изван Кине, где је умрло више од 2.600 људи. Истовремено, излечено је и пуштено из болница више од 27.000.

"Охрабрени смо континуираним опадањем броја случајева заражених у Кини. Кључна порука за све земље јесте да има наде, храбрости и уверења јер се вирус може зауставити. Да ли овај вирус има потенцијал да постане пандемија? Свакако да има. Да ли смо већ дошли до тога? Према нашој процени, нисмо", каже Тедрос Гебреисус, генерални директор Светске здравствене организације.

Вирус је стигао и у наш регион. Први случај забележен је у ХрватскојУ загребачку клинику за инфективне болести смештен је младић који је прошле недеље боравио управо у Милану, где се заразио.

Словенија је спремна да затвори границе уколико се појача ризик уноса вируса, у Републици Српској средњим школама је наложено да одложе екскурзије у иностранство. У болници у Сарајеву, у изолацији су тројица Кинеза, док се интензивно прати стање деце која су се вратила са екскурзије у Милану.

Италија је тренутно европски епицентар заразе. Више од 230 заражених, седморо преминулих, блокиран је регион у Ломбардији са 50.000 житеља у карантину покренуто је питање треба ли затворити границе Италије.

"Било би бесмислено да се затворе италијанске границе, уведу рестрикције, пограничне контроле којима би се суспендовао Шенгенски споразум. То смо објаснили челницима свих региона. То би била потпуно непродуктивна мера, немогућа да се спроведе, ван нашег домашаја", каже Ђузепе Конте, премијер Италије. 

Не раде школе, укинуте су јавне манифестације, прекинут је и карневал у Венецији. Ипак, већина грађана каже да се не плаше превише.

"Имам пријатеље који су се заразили коронавирусом ових дана, али су се излечили. Имали су веома јаку грозницу која је прошла за неколико дана. Уверили су ме да не би требало да бринем, али су нам власти сугерисале да избегавамо контакте са другим људима", каже Сан Фјорано.

Италија не би била Италија да кризи око коронавируса није пришла на свој начин. Наиме, модна кућа "Фенди" је у колекцији за пролеће/лето 2020 избацила, веровали или не, заштитну маску против коронавируса, назвали је Полушн маск, и то са ценом од 270 долара. Цела колекција је већ распродата. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи