Најгори резултат у историји ЦДУ у Хамбургу, АФД прешао цензус

Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) немачке канцеларке Ангеле Меркел забележила је, према прелиминарним подацима, најгори резултат у историји на локалним изборима у савезној држави Хамбург. Крајње десна Алтернатива за Немачку (АфД) прешла је изборни цензус.

Победу је однела странка левог центра и коалициони партнер ЦДУ на савезном нивоу, Социјалдемократска партија (СПД), а добар резултат постигла је и странка Зелени, преноси Би-Би-Си.

Како је саопштила Изборна комисија у Хамбургу, СПД је освојила 39 одсто гласова, Зелени 24,2 одсто, Хршћанско-демократска унија (ЦДУ) 11,2 одсто, странка Левица 9,1 одсто, АфД 5,3 одсто, а Либерално-демократска странка (ФДП) пет одсто гласова.

Досадашњи и највероватније будући градоначелник-премијер Хамбурга, Петер Ченчер из СПД-а, већ је најавио разговоре са странком Зелени о наставку коалиције која је на власти у овом граду – савезној држави од 2015. године.

У међувремену, национални лидер Зелених Роберт Хабецк рекао је да је резултат странке велики успех.

Прелиминарни резултати дали су им 24,2 одсто гласова, што је скоро двоструко више него пре пет година.

"Имамо изазовну ситуацију за демократију у Немачкој, а ЦДУ је везана за своје проблеме... На нама ће бити да земљи дамо смер и поверење", рекао је Хабек.

Генерални секретар ЦДУ, Паул Цајмак, рекао је да је јуче био "горак дан" и признао да је најава оставке Крамп Каренбауер након скандала у источној држави Турингији нанела штету странци.

Странка АфД је последњих година добила на популарности, иако је у јавности осуђују због екстремних погледа на имиграцију, слободу говора и штампе.

Након првих делимичних резултата избора у Хамбургу у недељу увече, веровало се да АфД, који је у том тренутку рачунао на 4,7 одсто гласова, неће ући у парламент, па је у штабовима СПД-а и Зелених настало славље уз повике "Нацисти, напоље!".

Странка је тренутно заступљена у свих 16 немачких државних парламената, а у неким деловима земље имају двоцифрену подршку.

АфД је за губитак гласова у поређењу са последњим изборима у Хамбургу оптужио медије и остале парламентарне странке које су ту их индиректно повезивале са нападачем који је у среду у Ханауу убио девет особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара