Савезници Револуционарне гарде воде на изборима у Ирану

Листа кандидата повезана са иранском Револуционарном гардом води на парламентарним изборима, јавила је новинска агенција Фарс. Kоначни резултати очекују се сутра.

Пребројавање гласова са јучерашњих парламентарних избора почело је јутрос, а савезници врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија имају изгледе за убедљиву победу, јавила је државна телевизија.

У извештају се наводи да су до сада попуњена 42 места у парламенту који броји 290 посланика, а према информацијама Ројтерса, 80 одсто тих мандата освојиле су странке лојалне Хамнеију.

Биралишта су затворена у поноћ по локалном времену, након пет продужења, како би што већи број бирача могао да испуни своју, како је рекао ајатолах Хамнеи, не само грађанску него и "верску" дужност.

Како преносе медији, одзив на јучерашњим изборима, на којима је право гласа имало 58 милиона Иранаца, био је велики, што је, како наводе ирански званичници, показатељ да актуелни режим ужива подршку.

Званични подаци о коначном одзиву биће објављени током дана, а коначни резултати се очекују сутра.

Излазност се сматра кључном мером подршке иранском руководству у време када се економија суочава са притиском санкција које су довеле до дипломатске изолације земље.

Више од 7.000 потенцијалних кандидата на изборима претходно је дискфалификовано, од којих већину чине реформисти и заступници умерене политике, због чега су САД увеле санкције члановима Савета страже устава и Одбора за надзор избора.

Савет страже је, како би осигурао доминацију тврдокорних политичара, дисквалификовао 6.850 умерених политичара и водећих конзервативаца чиме је гласачима оставио могућност да махом бирају између тврдокорних и умерених конзервативаца, лојалних Хамнеију.

Уз све већу изолацију с којом се Иран суочава на светској позорници и незадовољство у земљи због економских потешкоћа, аналитичари изборе виде као референдум о начину на који се лидери баве политичком и економском кризом у земљи.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи