Велики одзив на изборима у Ирану, гласање продужено за два сата

У Ирану се одржавају парламентарни избори, на којима се излазност сматра кључном мером подршке иранском руководству. Избори се одржавају у време међународних економских санкција, које су довеле до економског слабљења и политичке изолације земље. Због великог одзива, гласање је продужено за два сата. Велику излазност верски лидери Исламске Републике тумаче као знак Сједињеним Државама да се политика Техерана према Вашингтону неће мењати.

Око 58 милиона људи са правом гласа у Ирану, где се бира 290 посланика, углавном међу конзервативним кандидатима, лојалним верском лидеру ајатолаху Алију Хамнеију. Највише законодавно тело Савет чувара је од 16.000 пријављених за кандидате – дисквалификовао девет хиљада, углавном реформиста и заступника умерене политике.

Избори су тест подршке за власти у Техерану, јер долазе усред незадовољства због сиромаштва, корупције и америчких санкција, које су утицале на могућност Техерана да продаје нафту - што је иранску привреду гурнуло у рецесију. То је изазвало протесте грађана, у чијем је сузбијању било и погинулих.

Грађани очекују више радних места за младе, ниже цене становања, јачу привреду и приближавање власти народу.

Иранско руководство и државни медији позвали су бираче да изађу на гласање.

"Каква год да је воља народа, нови парламент биће активнији и решаваће проблеме иранског народа. Надам се да ће грађани створити нови еп, који ће разочарати наше непријатеље", каже преседник Ирана Хасан Рохани.

С обзиром на доминацију трвдолинијаша међу кандидатима, не очекује се да ће исход избора утицати на лоше односе Ирана и Сједињених Држава. За ајатолаха Хамнеија, велика излазност је знак Вашингтону да Иран није поклекао пред санкцијама и убиством генерала Касема Солејманија.

"Гласање је верска дужност бирача. Свако коме је стало до националних интереса Ирана, требало би да учествује на изборима", поручује ајатолах Али Хамнеи.

Због тога што је углавном реформским и умереним кандидатима забрањено учешће на изборима, Америка је члановима иранском Савета чувара и Одбора за надзор избора увела санкције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи