Коронавирус стигао у Европу, потврђени први случајеви у Француској

Три случаја коронавируса забележена су у Француској – један у Бордоу и два у околини Париза, јавља "Монд". Ово су први потврђени случајеви контаминације у Европи, наводи француско Министарство здравља.

Француске власти су објавиле да су те три оболеле особе путовале у Кину, а да су две од њих из исте породице.

Раније данас, француска министарка здравља Ањез Бизен потврдила је да су два случаја коронавируса потврђена у Бордоу и околини Париза, јавља Ројтерс.

"У Француској су потврђена два прва случаја контаминације коронавирусом који изазива епидемију у Кини. Ово су први европски случајеви", рекла је француска министарка здравља Ањез Бизен током брифинга за штампу, додајући да је један пацијент хоспитализован у Бордоу, а један у Паризу.

Трећи случај је потврђен неколико сати након конференције за новинаре, јавља Монд.

"Врло брзо смо идентификовали прве позитивне случајеве. Један од пацијената, 48-годишњи мушкарац, прошао је кроз Вухан, кинески град у центру епидемије, пре него што је у среду допутовао у Француску. Сада се налази у болници у југозападном граду Бордоа. Стављен је у изоловану собу како би избегао било какав контакт са спољним светом. Тренутно је добро", навела је Бизенова.

Министарка је додала да се са епидемијом мора борити као са пожаром.

"У току смо поновног састављања историје ових пацијената како бисмо ступили у контакт са људима које су срели", рекла је министарка, напомињући да је период инкубације вероватно "између два и дванаест дана".

Раније данас Америчка здравствена организација и Центар за контролу и превенцију болести потврдили су да је у Чикагу откривен други случај коронавируса у САД. 

Вирус је јуче потврђен и у – Вијетнаму, Сингапуру и Јапану, а четири особе примљене су у болницу у Шкотској са симптомима сличним коронавирусу.

Према последњим информацијама, у Кини је од коронавируса оболело више од 800 људи, преминула је 41 особа, док се 35 милиона људи налази у карантину.

Верује се да је извор коронавируса кинеска кобра, врста отровнице, могла би да буде оригинални извор новооткривеног коронавируса, и да је потекао са пијаце морских плодова у Вухану, где је продавана нелегална, неконтролисана роба. 

Први случај "2019-nCoV" откривен је крајем 2019. године код пацијента са упалом плућа у кинеском граду Вухан. Шири се са човека на човека, а кинески стручњаци наводе да се адаптира и мутира.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво