Шта Путин тражи својим амандманима

Руски председник Владимир Путин поднео је Државној думи закон о амандманима на Устав, а једна од промена је да се председнику ограничава могућност на два мандата укупно, а не као досад на два узастопна мандата.

Једна од предложених 12 измена је да председник формира Државни савет у чијем саставу ће бити гувернери региона и високи федерални званичници.

Један уставни амандман предвиђа да руска Државна дума добије право да одобри кандидатуре премијера и заменике премијера.

Предлажући да се парламенту дају већа овлашћења када је реч о именовању министара, Путин наглашава да председник треба да задржи моћ да смењује премијера и министре и остаје задужен за руску војску и полицијске агенције.

Путинови амандмани укључују већа овлашћења Уставног суда, као и именовање и разрешење генералног тужиоца и његових заменика на предлог председника.

Такође, један од амандмана предвиђа да високи владини званичници не могу да имају страно држављанство ни боравишну дозволу, а кандидат за председника мора да буде старији од 35 година и да живи у Русији најмање 25 година.

Предлози обухватају и гаранцију да минимална плата не буде нижа од границе сиромаштва, као и да пензије буду редовно индексиране.

Дума је примила нацрт и заказала прво од три читања већ за четвртак, преноси Тас.

Пошто парламент усвоји нацрт закона, и он прође све регионалне парламенте, биће одржан референдум о амандманима на руски устав.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво