Руска влада поднела оставку након Путиновог обраћања нацији

Влада Руске федерације поднела је оставку, саопштио је премијер Дмитриј Медведев. Оставка je уследила након обраћања нацији председника Владимира Путина. Медведеву убудуће место заменика шефа Савета безбедности. Име кандидата за новог премијера најкасније за две недеље.

Пре објављивања оставке, Медведев се састао са председником Владимиром Путином. 

Путин је наредио одлазећој влади да испуњава све обавезе док се не именује кови кабинет, јавио је Интерфакс

"Молим вас да обављате своје дужности до формирања новог кабинета", рекао је Путин на састанку са члановима владе и навео да ускоро планира да се састане са сваким чланом понаособ. 

Такође, Медведев се сагласио да преузме нову улогу у Савету за безбедност при кабинету председника.

Оставка руске владе уследила је након што се Путин обратио нацији о стању о држави, први пут на почетку године. 

Затражио је убрзано решавање великих социјалних, економских, технолошких проблема са којима се земља суочава. 

Медведев је оставку поднео након Путиновог говора у којем је руски председник предложио измену руског устава која би донела повећање овлашћења Парламента и Владе, потез који би могао да нагласи његову намеру да пређе на ново место, а да остане на челу власти након истека актуелног мандата.

Медвед је објаснио да се Влада распушта у складу са чланом 117 руског устава у којем стоји да руска влада може да поднесе оставку председнику, који потом може да је прихвати или одбије.

"У овом контексту потпуно је јасно да ми, као Влада, морамо омогућити председнику да доноси све одлуке како би остварио предложени план", рекао је Медведев.

Путин захвалио Медведеву на досадашњем раду

"Желим да вам захвалим на свему што је урађено у овом стадијуму нашег заједничког рада, желим да изразим задовољство постигнутим резултатима", рекао је Путин на састанку са кабинетом министара.

Истовремено, Путин је објавио намеру да у Савету за безбедност постави нову функцију, заменика председника, и да жели да Медведева именује на то место.

"Сматрам да је то могуће и то ћу учинити у наредним данима. Увешћу функцију заменика шефа Савета безбедности. Као што је познато, председник Русије је шеф Савета безбедности. Дмитриј је увек делио ове проблеме. Са становишта унапређења наше одбрамбене способности и безбедности, верујем да је то могуће и замолио сам га да убудуће решава таква питања", рекао је Путин.

Путин је затражио од кабинета Медведева да настави рад док се не формира нова влада.

Подсетио је да је Медведев бивши председник и шеф Владе за скоро осам година.

"То је вероватно најдуже да је ико био на тој позицији у новијој историји".

Говорећи о будућем ангажовању Медведева, руски лидер је нагласио да јасна група председничких обавеза и Владине обавезе, мада је председник одговоран за све.

Према његовим речима, скуп председничких овлашћења првенствено обухвата безбедносна и одбрамбена питања.

Нагласио је да ускоро бити измењен закон како би се Медведев именовао.

"Ускоро ћу затражити подршку посланика, али правни експерти треба да изнесу своје оцене", рекао је Путин.

Медведев је  изјавио да је исправно да се распусти влада уочи уставних промена које планира руски председник.

"Владимир Владимирович не само да је изнео значајне приоритете за нашу земљу у наредној години, већ је изнео и разне фундаменталне промене у Уставу Руске Федерације. Након што се усвоје те измене оне ће донети значајне промене, не само у разним тачкама Устава већ и у равнотежи снага уопште", рекао је Медведев.

Иначе, Медведев држи рекорд у новијој руској историји као председник који је више од седам година и осам месеци на власти.

Садашња руска влада формирана је у мају 2018. године и чине је 22 министра, 10 потпредседника Владе и један заменик премијера.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 15. јан 2020, 17:50) - anonymous Lala [нерегистровани]

@Halo...

Tako se to radi u demokratiji kojoj ne stižu naređenja od velikog gazde .

(среда, 15. јан 2020, 16:44) - Михаил Россия [нерегистровани]

Halo rusofobe!

Izgleda, da vi nista ne znate o savremenoj Rusiji ili dobijate informaciju preko zapadnih medija. Moram vas da razocaram, ali Rusija ne propada. Zemlja ziva i razvija se uprkos vasoj zelji.
Pozdrav iz Sankt-Peterburga!

(среда, 15. јан 2020, 15:19) - anonymous [нерегистровани]

Русија

Време им је да пронађу новог играча ко ће да дође на место премијера, па да замени Путина након што овај заврши каријеру.

(среда, 15. јан 2020, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

halo..

rusofili gde ste rusija propada a vas nigde...??

(среда, 15. јан 2020, 14:58) - anonymous [нерегистровани]

Мала допуна

Није Путин никоме ништа наредио, него ЗАМОЛИО чланове владе да наставе са радом до избора нове владе ("Он ПРОСИТ их выполнять обязанности в полном объеме"). Меведев је ПРЕ оставке владе већ добио нову дужност, а то је место потпредседника Савета Федерације. Од јутрос је традиционално годишње обраћање члановима Савета федерације о резултатима, о плановима, пројектима... Преложен је низ промена Устава РФ. Поред промена Устава, уводи се тзв. "материнског капитала" и за прво дете (до сада је било од другог детета), снижавање пореза на добит фирми,....