Зашто се Путин обратио нацији први пут на почетку године

Председник Русије Владимир Путин обратио се посланицима федералног парламента и рекао да се председничко обраћање нацији о стању у држави одржава први пут на почетку године, како би се убрзало решавање великих социјалних, економских, технолошких проблема са којима се земља суочава.

Владимир Путин је рекао да се садржај и мерила тих задатака одражавају на националним пројектима, чија би примена захтевала нови квалитет управљања државом, рад владе и свих нивоа власти, као и директан дијалог са људима.

Навео је да је сада у друштву јасно дефинисан захтев за променом, преноси Тас.

Према његовим речима, људи желе да виде развој и да напредују у професионалном животу, стицању знања и достизању добробити и спремни су да преузму одговорност за конкретне задатке.

Сматра да људи добро знају шта, како и зашто треба да се промени тамо где живе и раде, у градовима и селима широм земље.

Путин верује да темпо промена мора да расте сваке године, што би донело опипљиве резултате за грађане који желе да достигну пристојан животни стандард.

"Тежак демографски период"

Председник Путин је изразио и незадовољство наталитетом у Русији.

"У Русији данас живи скоро 147 милиона људи, али је земља ушла у веома тежак демографски период јер стопа наталитета поново опада", упозорио је руски председник.

Он је оценио да су у Русији, захваљујући мерама које су предузимане од 2000. године постигнути позитивни резултати у демографији и до неке мере чак и раст популације,

Зато, каже, расте број школске деце али, с обзиром на то да породице заснивају малобројне генерације из 1990. године, број рођења поново пада.

Путин је напоменуо да је, према прелиминарним проценама, укупна стопа наталитета у 2019. години била 1,5 и поручио да то није довољно за Русијиу.

Оценио је да ниска примања већине домаћинстава са децом директоно прете демографској будућности Русије.

Мере за неутралисање претњи глобалним ратом

Владимир Путин је истакао и да пет сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација треба да пруже пример за отклањање претњи новим ратовима.

"Видимо колико су непредвидиви и неконтролисани догађаји широм света, шта се дешавало на Блиском истоку и у Северној Африци у последњих неколико недеља и последњих неколико дана", рекао је Путин.

Истакао је да регионални сукоби могу да постану претња целој глобалној заједници.

"Сигуран сам да је дошло време за озбиљан и директан разговор о основним принципима стабилног светског поретка и оним горућим питањима, са којима се суочава човечанство", навео је руски председник.

Према његовим речима, мора да се покаже политичка воља, мудрост и храброст.

"Државе чланице оснивачи УН морају бити пример. Пет нуклеарних сила сноси посебну одговорност за очување и одрживи развој човечанства", нагласио је руски лидер.

"Пет нација мора почети са мерама за неутралисање претњи глобалним ратом, осмислити нове приступе за обезбеђивање стабилности широм света, који би у потпуности узели у обзир политичке, економске и војне аспекте савремених међународних односа", рекао је Путин.

Напоменуо је да је Русија отворена за јачање сарадње са свим заинтересованим партнерима.

"Никоме не претимо и не покушавамо да наметнемо своју вољу", нагласио је председник Русије.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво