Упозорење Лондона и бес Техерана – којим ће путем кренути Иран

Велика Британија оштро је негодовала због притварања британског амбасадора у Техерану, током протеста у иранској престоници. Форин офис је то назвао грубим кршењем међународног права. Амбасадор Роб Мекер задржан је у притвору неколико сати због, како се наводи, подстицања антивладиних протеста. Са друге стране, ирански тврдолинијаши испред британске амбасаде затражили су њено затварање.

У поруци јавности упућеној преко Твитерабритански амбасадор тврди да није учествовао у протестима у Техерану на којима су демонстранти цепали слике генерала Солејманија и тражили оставку врховног верског вође ајаталоха Али Хамнеја, због рушења украјинског авиона.

"Отишао сам на догађај оглашен као бдење за жртве трагедије обореног авиона. Нормално да желим да одам почаст – неке жртве су биле британске. Отишао сам након пет минута, када су неки почели да певају", рекао је Роб Мекер.

Након пуштања амбасадора из притвора уследило је оштро упозорење Лондона.

"Иранска влада је у пресудном моменту. Може наставити да иде ка томе да има статус изгнаника са свом политичком и економском изолацијом, или може да предузме кораке ка деескалацији сукоба и окрене се дипломатији", поручује Форин офис.

Реакција Лондона изазвала је бес тврдолинијаша из иранске Басиџ милиције, блиске Иранској револуционаној гарди.

На протесту испред британске амбасаде у Техерану затражили су њено затварање.

Демонстранти сматрају да су Британци у Ирану само да би стварали немире и мешали се у унутрашње ствари.

Не смирују се ни протести студената, који траже смену режима пошто је Техеран признао да је срушио путнички авион.

Протесте је твитовима на енглеском и фарсију подржао и амерички председник Доналд Трамп, док лидери Француске и Русије позивају све стране на уздржаност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се