Трамп: Прекините да претите, имамо на нишану 52 мете у Ирану

Пошто је Иран запретио одмаздом због убиства генерала Касема Солејманија, амерички председник Доналд Тармп одговара Техерану да су одређена 52 циља ако нападну Американце или америчку имовину, било где.

Доналд Трамп је навео да су изабрана 52 иранска циља која представљају педесет двојицу Американаца који су били држани као таоци у америчкој амбасади у Техерану 1979. године.

Оптужио је Солејманија да је организовао нападе на америчку амбасаду у Багдаду и спремао нове на другим локацијама.

"Упозоравам Иран да ако буде гађао Американце или нашу имовину, ми ћемо циљати 52 иранске мете, неке су веома високе рангиране и важне за ту земљу и иранску културу. Наши удари ће бити веома брзи и жестоки", рекао је Трамп. 

Ирански дипломата у Њујорку Маџид Раванчи је у писму генералном секретару Уједињених нација Гутересу написао и да САД нападају оне који се боре против тероризма, а да су својим деловањем поништили позитивне резултате регионалне и глобалне антитерористичке борбе.

Иран задржава право да предузме неопходне мере на самодбрану, поручио је још у писму Раванчи.

За то време у Америци антиратни протести у 70 градова због убиства Солејманија. Демонстрације предводи антиратна организација "Одговор", основана после терористичких напада на Америку 2001. године. Међу говорницима у Вашингтону била је и чувена холивудска глумица Џејн Фонда, позната антиратна активисткиња.

"Молим вас да схватите да је Пентагон институција која највише троши фосилна горива на свету и да не можемо више да дозволимо да се губе животи, убијају људи и уништава животна средина због нафте и фосилних горива", рекла је Џејн Фонда.

Због растућих тензија у региону из Сједињених Држава су пут Блиског истока упућени војници, опрема и војна возила.

Пентагон је саопштио да је то акција из предострожности због све већих претњи по америчко особље и објекте у том региону. 

Jедан од команданата Револуционарне гарде, генерал Голамали Абухамзех, рекао је раније да ће Иран казнити Американце свуда где се налазе у домашају Исламске Републике како би се осветио за убиство војног команданта Касема Сoлејманијаа цитирала га је иранска новинска агенција Тасним. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара