Бесне пожари на југоистоку Аустралије, градић Балморал спаљен до темеља

У Новом Јужном Велсу букти стотинак пожара. Нестале су стотине домова, а ватреном стихијом захваћено је око 500 хиљада хектара земље. На терену се аустралијским ватрогасцима придружило четрдесетак колега из Канаде и Америке. Градић Балморал скоро је потпуно уништен у катастрофалним пожарима који су захватили аустралијску државу Нови Јужни Велс.

Становницима Балморала није дозвољено да се враћају у град.

"Пламен црног дима је наишао јако брзо, нисам имао избора, трчао сам око зграда да укључим све пумпе и прскалице на крововима и зидовима. Моја башта је потпуно изгорела, пламен је захватио читав пут и нисам могао да побегнем. Па сам се сакрио у малу пећ, довољно велику да удјем у њу. То ме је спасило'', испричао је Стив Харисон из Балморала. 

Према последњим подацима, у Новом Јужном Велсу гори око стотинак пожара.

У пет држава, уништено је око 3, 8 милиона хектара земљишта.

Аустралијски премијер Скот Морисон извинио се јер је у најгорем могућем тренутку отишао на породични одмор на Хаваје. То је изазвало бес јавности па се вратио, рекавши да би ствари урадио другачије да је знао шта ће се десити.

"Вратио сам се са одмора који је, знам, изазвао велико незадовољство у Аустралији. Верујем да Аустралијанци разумеју да када нешто обећате својој деци, да то покушате и да испуните. Али, као премијер, имате и друге одговорности и зато прихватам критике. Схватио сам да је важно да се вратим након страшне трагедије која је погодила нашу земљу'', навео је Морисон.

Због екстремно високих температура упозорења су издата за Нови Јужни Велс, делове Сиднеја, Викторије и Јужне Аустралије.

Ватрогасци се припремају за нови пламени талас, који метеоролози најављују након Божића.

Близу Аделаиде, напојили су жедне коале.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво