Бивша председница Малте згрожена због третмана српске деце

Бивша председница Малте и шефица организације Јурочајлд Мари-Луиз Колеиро Прека састала се синоћ са родитељима из Србије, чијој деци прети прогон са Малте, сазнаје РТС. Влади Малте предата петиција са 3.000 потписа, међу којима су и бројне познате личности.

Бивша председница Малте Мари-Луиз Колеиро Прека је током синоћњег састанка са родитељима изразила згроженост због третмана 22 српске деце, којима прети прогон са Малте.

Она је, како сазнајемо, изразила подршку родитељима пореклом из Србије, који се суочавају са проблемом јер администрација Малте не жели да одобри боравишне дозволе за децу.

Њима су недавно послате одбијенице, а као разлог наведено је то што родитељи немају довољне приходе.

Бивша председница Малте предложила је родитељима да затраже адвокатску помоћ и указала им на то да Агенција која се бави издавањем боравишних дозвола крши бројне подзаконске акте. 

Ништа од Божића у Србији 

Владица Ђорђевић, чија ћерка није добила боравишну дозволу иако је рођена на Малти, рекао је за РТС да је породица планирала да божићне празнике проведе у Србији.

Због новонастале ситуације, не смеју да напусте острвo и посете фамилију у домовини.

"Ми смо добили тај плави папир и планирали смо да дођемо на две недеље у јануару. Рекли су нам прво да можемо, али, док не решимо ситуацију, не можемо. Не смемо да идемо", испричао је Владица. 

Предата петиција  

Према најновијим информацијама до којих је дошао РТС, за мање од 24 сата прикупљено је 3.000 потписа за петицију којом се захтева да деца остану на Малти са својим родитељима.

Петиција коју су потписале бројне јавне личности, предата је Влади, рекао је за РТС Владица Ђорђевић.

Шта ће затим бити, родитељи за сада не знају, каже Ђорђевић, због недавне смене премијера. Препостављају да ће тек након формирања нове владе њихово питање бити размотрено.

Широка подршка јавности  

Родитељи из Србије су добили и широку подршку невладиних организација, познатих личности и медија на Малти, рекла је за РТС Маја Благојевић Браун, представница српске заједнице на Малти. 

Meђу њима су и амбасадор културе Малте, тенор Џозеф Каљеха, надбискуп Чарлс Скиклуна, Комора психолога Малте, Удружење педијатара Малте, Удружење психијатара Малте.

Према речима Маје Благојевић Браун, на кршење права српских радника указују и медији на Малти.

Како сазнајемо, председник Малтешко-српске заједнице Предраг Андрејевић гостоваће у петак са децом на Нет ТВ и додатно појаснити ситуацију у којој су се нашли држављани Србије. 

Бројни адвокати понудили су родитељима бесплатно заступање у жалбеном поступку пред Апелационим судом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво