Малтешки надбискуп апелује за помоћ српској деци

Чарлс Скиклуна, малтешки надбискуп, и тенор Џозеф Каљеха апеловали су да се пронађе решење за проблем породица из Србије чија деца не могу да добију боравишну дозволу због недовољних прихода родитеља.

Агенција задужена за држављанство и боравак малтешке владе је током протеклих неколико дана послала писма – одбијенице – породицама које потичу из трећих земаља, а у којима родитељи зарађују мање од законског минимума.

Породице које потичу из трећих земаља, држава које су изван ЕУ, морају да зарађују најмање 19.000 евра годишње, плус 3.800 евра за свако дете. Ова сума не укључује бонусе или прековремени рад.

Нека деца имају само две године.

Тим поводом, Министарство спољних послова Србије заказало је конзуларне консултације са Малтом за 27. јануар 2020. године, како би се пронашло решење за проблем породица из Србије.

Чарлс Скиклуна позвао je на Твитеру све жупе и католичке заједнице да размотре "усвајање" једног или више детета гарантујући, ако је потребно, новчаним средствима њихово издржавање.

Додао је да, уколико грађани желе, могу да дају новац Каритасу Малта са назнаком "двадесет двоје мигрантске деце".

Познати малтешки тенор Џозеф Каљеха рекао је да је спреман да допринесе решавању тог, како је навео, бирократског проблема. Ко жели да ми се придружи?", упитао је Каљеха.

Глас против крутог бирократског става малтешких власти подигли су се и директор Каритаса Ентони Гат и посланица у тамошњем парламенту Роберта Мецола.

Гат је читаву ситуацију оценио као срамотну.

"Прво је родитељима са том децом дозвољено да се настане и да допринесу економији земље, а онда су замољени да оду или да се растану од своје деце, пошто 'ми само хоћемо оно што они могу да нам дају'", написао је Гат на Фејсбуку.

Мецола је назвала малтешку владу "бесрамном".

"У једном од својих последњих потеза на месту премијера Џозеф Мускат одустаје од 'своје бесмислене шараде и покушава да буде напредан' тако што са Малте жели да избаци 22 детета уочи Божића", навела је Мецола.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво