МСП Србије о деци на Малти: Упућена молба да се одложи доношење одлуке

Министарство спољних послова Србије заказало је конзуларне консултације са Малтом за 27. јануар 2020. године, како би се пронашло решење за проблем породица из Србије, чија деца не могу да добију боравишну дозволу због недовољних прихода родитеља.

Министарство спољних послова саопштило је да је преко Амбасаде Републике Србије у Риму, која на нерезиденцијалној основи покрива Малту, упознато са све учесталијим жалбама држављана Србије који бораве и раде у Републици Малти, на третман породица са малолетном децом због недовољних прихода на годишњем нивоу, о чему је РТС раније писао.

Како наводи МСП, реч је о унутрашњим прописима Малте који се односе на држављане свих држава које нису чланице ЕУ, а који су у надлежности органа задуженог за издавање боравишних дозвола – Identity Malta.

Министарство спољних послова је од надлежних малтешких органа затражило хитно обавештење о прописима којима је регулисан боравак на Малти, као и о процедури неопходној за регулисање ових питања, те информације о евентуалним могућностима за решавање насталих проблема.

"Имајући у виду комплексност овог питања, Министарство спољних послова је раније већ иницирало конзуларне консултације са Малтом како би се ово, али и друга питања, са малтешком страном размотрила и пронашло решење. Ова иницијатива је прихваћена, па су конзуларне консултације заказане за 27. јануар 2020. године", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

Министарство је такође упутило молбу малтешким органима власти да размотре могућност одлагања доношења одлука у вези са овим питањима до обављања конзуларних консултација и решавања проблема.

На решавању овог питања је, како се наводи, ангажован и почасни конзул Републике Србије на Малти.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. дец 2019, 18:05) - anonymous [нерегистровани]

Разлика

Господин који се згражава, не схвата да није исто кад се вратиш својом вољом и када те отерају, односно протерају.
Похвале Министарству спољних послова што брине о грађанима у дијаспори. Можда ћемо опет имати Министарство за дијаспору.

(понедељак, 16. дец 2019, 17:02) - Родитељ [нерегистровани]

Породица и будућност

Та деца су деца својих родитеља, а не њихових бивших суграђана. Не својатајте децу која родитеље имају. Ви Вашу чувајте у Србији, њих пустите да чувају своју где год сматрају да је за њих боље. Нико од њих није тражио да се чланак објави. Медији су пренели оно што се дешава. Ако Вас брине младост и будућност Србије, слободни сте да допринесете расту наталитета. Нико Вам не брани да стварате још СВОЈЕ деце...

(понедељак, 16. дец 2019, 15:33) - anonymous [нерегистровани]

Trebalo je odavno MSP da reaguje

Ovo je prvi put u poslednjih 30 godina da ovakve vesti izlaze na svetlost dana. Treba upoznati predstavnika EU u Srbiji Sema Fabricija o krsenju prava drzavljana SRB, situacija je drasticno pogorsena nakon smene vlasti na Malti od 2013. Takodje, ovde se krse pravila koja je sama EU propisala, Malta je u proslosti dobijala milione EUR iz fondova EU namenjenih integraciji Ne-drzavljana EU..svi zakoni u vezi imigracije su modifikovani i pogorsani na stetu stranih radnika nakon 2013. Pitam se da li uopste postoji potpisan sporazum o socijlnom i penzijskom osiguranju sa ovom drzavom? Svi zaposleni koji poseduju boravisne dozvole na Malti placaju porez i socijalno osiguranje po automatizmu, takodje izdaje se potvrda iz poreske sluzbe koja je kljucna za produzenje boravka. Nadam se ce se ovaj problem resiti nekakvim sporazumom. Ne verujem da ce iko iz SRB ostati na Malti nakon resenja statusa koji se odnosi na Long-term residence.

(понедељак, 16. дец 2019, 15:25) - Neko ko je iole informisan [нерегистровани]

Ako mozes pomozi, ako ne mozes zaobidji

Care, oce li ta tvoju sreca dati tim roditeljima po 1200evra platu I toj deci srecan zivot, bez da gledaju kako roditelji rade iste poslovi(primera radi, konobarisanje) kao I na Malti, a racunaju oce li imati platit' detetu knjige za skolu? Treba da budes srecan sto nece odrasti u bedi I jadu, gde je jedino bitno za koju stranku radis od toga ti zavisi oces li biti na radnom mestu shodnom tvom obrazovanju ili ko ti je rodjak pa da ti sredi posao preko poznate 'veze'. I molite se da ne budu deportovani za Srbiju, da I ne znaju kakva je sreca biti Srpsko dete u Srbiji. Ako mozes pomozi ako ne mozes(ili nisi upucen, ili nisi bio na njihvom mestu, ili imas sredjen zivot u toj istoj Srbiji gde spadas u manjinu Srba srecnih u Srbiji) ne komentarisi gluposti.

(понедељак, 16. дец 2019, 15:22) - Vlajko [нерегистровани]

Neću nazad

Ja sam jedan od roditelja, i moje dete je rođeno ovde, nije da nemamo primanja, nego ne računaju ostala primanja, nego basic plata, bez obzira što na obračunu imaš i duplo vise

(понедељак, 16. дец 2019, 15:11) - anonymous [нерегистровани]

@Porodica i buducnost

Српска деца могу да имају будућност само у својој земљи, земљи Србији, а размишљања таква као ваша су плод неразумевања основних ствари. Ни најмање не критикујем људе који су отишли "трбухом за крухом" да зараде новац за пристојнији живот (мада је дискутабилно колико се у једној неуређеној земљи попут Малте може зарадити озбиљан нова и имати уређен живот), али видећете да ли ће за Вашу децу бити будућности за десетак година, а вероватно и раније кад се на Малту и остале иностране земље слије нова млада радна снага из северне Африке и централне Азије, па оборе сатницу до те мере да ће живот тамо постати много тежи него у Србији.

(понедељак, 16. дец 2019, 14:55) - Родитељ [нерегистровани]

Породица и будућност

Зашто би се родитељи радовали што их одвајају од деце? Постоји ваљда разлог што су их одвели ван Србије. Сигурно не да би их враћали... Родитељи који су отишли и одвели децу су родитељи који брину о будућности своје деце.

(понедељак, 16. дец 2019, 14:47) - anonymous [нерегистровани]

Haha

Kako neko da bude srecan ako mu je jedno dete samo u Srbiji a drugo na Malti? Da se ima posla svi bi ostali i Srbiji ovako daj da se pomogne onima u nevolji. I onako se gomila deviza salje kuci a i to nesto znaci.

(понедељак, 16. дец 2019, 14:28) - Rada Novi Sad [нерегистровани]

Isto mislim

U pravu ste...
Šta je nama, Srbima?Treba da se radujemo,a mi?
Sve se preokrenulo naopačke...

(понедељак, 16. дец 2019, 14:15) - anonymous [нерегистровани]

Umesto da smo srećni

...što se srpska deca vraćaju, nama biva žao???
Strašno!