Штрајк деценије у Француској – тотална блокада саобраћаја, полиција користила сузавац и водене топове

Најмање 800.000 људи изашло на улице широм Француске због најављених реформи пензионог система, преносе француски медији. Полиција у Нанту и Паризу употребила водене топове и сузавац. У притвору десетине људи. Обустављен железнички саобраћај. На париском аеродрому "Орли" отказано 20 одсто летова, јавља "Ројтерс".

Штрајк деценије у Француској – тотална блокада саобраћаја, полиција користила сузавац и водене топове Штрајк деценије у Француској – тотална блокада саобраћаја, полиција користила сузавац и водене топове

Ситуација у Паризу све је напетија – хиљаде демонстраната ушло је у сукоб са полицијом, која је испалила сузавац и водене топове. 

Паризијен пише да су се у граду чуле експлозије. Само у престоници је до сада ухапшено 87 особа.

Демонстранти у Нанту гађали су разним предметима полицију, након чега је она употребила сузавац и водене топове. Ухапшено је шест особа, јавља Ројтерс.

Како јавља Монд, од Марсеља на медитеранској обали до Лила на северу земље организовано је 245 окупљања.

Организатори наводе да је на улице Француске изашло више од 1,5 милиона људи, док, са друге стране, полиција каже да их има око 800.000, пише Паризијен.

Њих обезбеђује око 6.000 полицајаца, укључујући више десетина припадника служби за брзо реаговање на моторима.  

У Лиону и Марсељу на хиљаде учесника протеста носи транспаренте на којима пише "Макрон се изгубио" и "Не дирајте наше пензије", преноси Ројтерс

У генералном штрајку због реформе пензионог система учествују запослени у школама, трговинама, адвокати, медицински радници, запослени у ваздухопловству, железници, јавља Би-Би-Си. У Авињону су се штрајку придружили и ватрогасци.

Блокада саобраћаја 

Затворен је метро, обустављен железнички саобраћај. Сви возови "Евростара" отказани су од данас до 9. децембра.

Са француских аеродрома неће полетети петина авиона. На париском аеродрому "Орли" отказано је 20 одсто летова, јавља Ројтерс.

И "Ер Франс" је отказао готово 30 одсто домаћих летова.

"Јавни превоз ће данас бити веома отежан, као и сутра, а вероватно и овог викенда", изјавио је заменик министра саобраћаја Жан Батист Ђебари за радио РТЛ, преноси Ројтерс

Због штрајка синдиката, који протестују због најављене измене пензионог система, затворен је Ајфелов торањ и музеј Орсеј, док је музеј Лувр саопштио да ће каснити са отварањем као и да ће поједине просторије бити затворене.

У саопштењу компаније СЕТЕ, која управља Ајфеловим торњем, наводи се да тај париски симбол нема довољан број особља за отварање торња уз оптималан прихват посетилаца, преносе агенције.

Грађани наводе да користе приградски воз јер метро не ради.

"Ово је штрајк за наше пензије. За њих треба да се боримо. Ја сам државни службеник, а измене нас све погађају", наводи један од грађана.

Контроверзна реформа 

У центру спора је контроверзна реформа државног пензионог система, коју је председник Емануел Макрон најавио у кампањи пред изборе 2017. године.

Жели да поједностави систем одласка у пензију, у коме сада постоје 42 различита модела, и да их сведе на један.

Ова промена ће знатно утицати на јавни сектор, који је до сада имао "специјални третман" и могућност исплате компензација за теже услове рада.

Последњи штрајк оваквог незадовољства био је 1995. године, када је земља "стала" на три недеље.  

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво