Немачка нуди формирање групе стручњака за изазове НАТО

Немачка је окушала да ублажи француске бриге око НАТО-а нудећи формирање групе стручњака за испитивање безбедносних изазова алијансе након што је председник Емануел Макрон изјавио да је та војна организација на самрти.

Макронова јавна критика НАТО-а, нарочито недостатка америчког руководства, забринутост због непредвидиве Турске која је заузела делове територије на северу Сирије без обавештавања својих савезника, и потреба да Европа преузме веће безбедносне одговорности - уздрмала је савез, подсећа АП.

На састанку министара спољних послова НАТО-а у Бриселу, немачки министар Хајко Мас рекао је да је трансатлантски савез са 29 земаља "животно осигурање Европе" и да тако треба и да остане. Истакао је да би циљ требало да буде спречавање "тенденције раздвајања" унутар НАТО-а.

Да би се осигурало да се то не догоди, мора се ојачати "политичка рука" НАТО-а, рекао је Мас новинарима.

"Требало би да добијемо савете од стручњака, од људи који разумеју ове проблеме'''', рекао је немачки министар.

Он је одбио да објасни или коментарише ко би могао бити део ове стручне комисије, рекавши да га више занима како немачки партнери реагују на предлог. Одговор Француске на понуду требао би да покаже да ли се разлике унутар НАТО-а могу премостити.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг долази у Париз следеће недеље, 28. новембра, на разговор с Макроном. Уочи састанка у Бриселу, Столтенберг је рекао да је најбољи начин да се превазиђу разлике да се "седне и разговара о њима и да се у потпуности разумеју поруке и мотиви".

Упитан у среду зашто је Макронов став разљутио савезнике и да ли би могао нашкодити НАТО-у, Столтенберг је рекао, не спомињући Француску, да "не постоји начин да се негира да постоје неслагања у питањима попут трговине, климатских промена, иранског нуклеарног споразума, а такође и једноставно о томе како се носити са ситуацијом на североистоку Сирије".''

Он је, ипак, додао да је неопходно да се те несугласице превазиђу јер је важно и за Европу и за Сједињене Државе да остану јединствени.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи