Моралес након десетосатне драме стигао у Мексико

Бивши боливијски председник Ево Моралес стигао је у Мексико где је добио азил. На аеродрому га је дочекао шеф мексичке дипломатије. Током пута авион у којем је био Моралес имао је проблема са добијањем дозвола за прелете преко територија јужноамеричких земаља.

Ево Моралес допутовао је авионом мексичког ратног ваздухопловства, а на аеродрому у Мексико ситију Моралесу је добродошлицу пожелео мексички министар спољних послова Марсело Ебрард.

Путовање доскорашњег председника Боливије до Мексика било је кажу драматично. Власти Мексика су преговарале са више јужноамеричких држава, како би му се обезбедио сигуран прелет до главног града Мексика.

"Пре полетања авиона из Боливије, влада Перуа обавестила нас је да, из политичких разлога, суспендује дозволу за допуну горива у Лими. Ситуација је већ била веома напета, јер је на боливијском аеродрому било много Моралесових присталица и оружаних снага", објаснио је Ебрард.

Додао је да се уместо у Перуу авион зауставио у Парагвају, пре него што је стигао у Мексико сити.

Након што је дошао у Мексико, Моралес се захвалио тој земљи јер му је, како каже, "спасла живот".

Моралес је прихватио понуду за политички азил у Мексику, дан након подношења оставке због оптужби за изборну крађу.

Бивши боливијски председник је на Твитеру објавио да га повређује што напушта Боливију, али да ће се вратити са више снаге и енергије.

Поднео је оставку након што је врховни заповедник оружаних снага Боливије од њега затражио да "одступи" како би се осигурала стабилност у земљи, будући да су широм Боливије након избора избили протести.

После одласка Моралеса, оставке су поднели многи његови савезници у влади и парламенту, па је потпредседница Сената, из редова опозиције, спремна да преузме дужност привременог председника Боливије. Позива на мир и сигурност у земљи.

"Желим да обезбедим извесност у земљи, да се оконча вандализам и да нема више убијања. Позваћу на ванредне изборе који морају бити транспарентни", поручује Жанине Ањез, потпредседница Сената Боливије.

Упркос апелима политичара, на улицама су настављени протести. Војска се придружила полицији у патролирању пошто је у нередима уништено више полицијских станица.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(среда, 13. нов 2019, 12:07) - udarnik [нерегистровани]

Sad kad je otisao...

Sad kad nema vise Moralesa ima da dodju zapadne krtice i prorovare Boliviju uzduz i popreko vadeci rudu bogatu litijumom. Jer da tamo nema nista ne bi ni bilo "revolucije". Recimo, Srbiji je oteto Kosovo ne zbog Albanaca nego zbog uglja u vrednosti 300 milijardi US dolara koji tamo lezi na povrsinskom kopu. Lepa para.

(уторак, 12. нов 2019, 22:54) - Moral(es) [нерегистровани]

Trijumfuj ponovo, antikolonijalni bolivijski narode!

Trijumfuj ponovo, Evo, na novim izborima!

(уторак, 12. нов 2019, 22:49) - Воронцов [нерегистровани]

Када војска изда

Онда такву земљу чека хаос и служење туђим интересима.

(уторак, 12. нов 2019, 21:58) - anonymous [нерегистровани]

Kad procitate koja bogatstva ima...

...Bolivija mnogo je sve jasnije,a narocito koja zemlja igra vaznu ulogu u ovom slucaju.
Nije tesko pogoditi o kojoj se zemlji radi.
Verovatno ce i tamo "graditi baze " u blizini naftnih polja i rudnika!?
Dokle vise i do kada ce slobodoljubivi svet to gledati!!

(уторак, 12. нов 2019, 21:36) - anonymous [нерегистровани]

Da

Sada ce im Ameri organizovati nove izbore. Lakrdija.

(уторак, 12. нов 2019, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

@ i Homeini

Ne mozes praviti paralelu.
Iranska revolucija ima drugu pozadinu.

(уторак, 12. нов 2019, 20:17) - anonymous [нерегистровани]

i Homeini

je bio u egzilu 20 godina pa se vratio nakon dvadeset godina i srusio Pahlavia i proglasio Islamsku Republiku Iran .Lako se moze desiti i sa Bolivijom jer je Morales ziv a ima milione Bolivijaca njegovih pristalica.

(уторак, 12. нов 2019, 20:10) - Markovljev [нерегистровани]

Ko ce biti kriv

Bas me interesuje ko ce narodu biti kriv za par godina kada im Americke firme u ogromnim kolicinama pocnu odvoziti rudu litijuma a radice za bedne plate i bez bilo kakve socijalne sigurnosti, kako je to svuga gde SAD donesu demokratiju. Cekam kada ce posle izjave, volim naftu, doci nared i volim litijum. Neka vam je Bog u pomoci. 

(уторак, 12. нов 2019, 20:09) - anonymous [нерегистровани]

plakat ce Bolivijci

bez Moralesa kao sto sada placu Iracani bez Sadama, Libijci bez Gadafija, ali prekasno. Koji narod izda svoju zemlju ceka ga teska muka i jadi. Rasprodat ce sve svoje resurse a narod ostaviti na cedilu .Morales je pametno uradio i ko zna sta ce se jos desavati u Boliviji.

(уторак, 12. нов 2019, 19:49) - anonymous [нерегистровани]

Pametno

Pametno sto se povukao.Pametno sto se sklonio.A za Narod Bolivije.Nek im je bog upomoc.