Ево Моралес прихватио азил у Мексику

Бивши председник Боливије Ево Моралес прихватио је понуду за политички азил у Мексику, дан након подношења оставке због оптужби за изборну крађу.

Ево Моралес је на Твитеру објавио да га повређује што напушта Боливију, али да ће се вратити са више снаге и енергије.

Министар спољних послова Мексика Марсело Ебрард је потврдио да се Моралес укрцао у авион мексичке владе.

Истовремено, војни командант Боливије наредио је трупама да подрже полицију која се сукобљава са Моралесовим присталицама. Према извештајима, у тим сукобима повређено је двадесетак особа.

Потпредседница боливијског сената Жанине Ањез навела је да ће она преузети функцију вршиоца дужности председника док се не одрже нови избори.

Ањезова је ово објавила након што су потпредседник Боливије, председник Сената и председник Доњег дома парламента поднели оставке, што њу чини следећом у реду за преузимање функције председника. Оставку је поднео и министар одбране Боливије 

Према уставу Боливије, ко год постане вршилац дужности председника, дужан је да у року од 90 дана распише нове изборе. 

Министар одбране поднео оставку 

Боливијски министар одбране Хавијер Завалета поднео је данас оставку због протеста који погађају ту земљу, саопштило је Министарство одбране Боливије.

"Подносим оставку на место министра одбране, како бих одржао јединство оружаних снага", рекао је Завалета и додао да врховни командант Ево Моралес, који је пре два дана поднео оставку, никада није наредио војци ни морнарици да упере оружје у свој народ.

Истовремено, Завалета је позвао председничког кандидата и главног Моралесовог ривала на недавно одржаним изборима Карлоса Месу и вођу протеста Луиса Фернанда Камача да спрече ескалацију сукоба.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво