Штајнмајер: САД да се одрекну националног егоизма

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер је у говору поводом обележавања 30. годишњице од пада Берлинског зида позвао Сједињене Америчке Државе да буду "обострано поштовани партнер" и одбаце национализам.

Франк-Валтер Штајнамјер је током комеморације поводом пада Берлинског зида подсетио на кључну улогу Сједињених Држава у рушењу зида који је раздвајао комунистичку Источну Немачку од капиталистичког Запада.

Изјавио је како и даље чује вапај америчког председника Роналда Реагана код Бранденбуршке капије, захтевајући да се "зид сруши".

Због политике Доналда Трампа и његовог инсистирања на изградњи зида на јужној граници са Мексиком, немачки председник је изразио чежњу за повратком трансатлантског партнера из прошлости.

"Ова Америка као обострано поштовани партнер, као партнер демократије и слободе, против националног егоизма - томе се надам и у будућности", рекао је Штајнмајер.

Трамп је из Вашингтона послао поруку честитке поводом комеморације, додајући да ће САД "наставити да сарађују са Немачком, једним од најдрагоценијих савезника, како би осигурали да пламенови слободе горе као светионик наде и могућности за цео свет".

За разлику од оптимизма на претходним комеморацијама епохалног догађаја 9. новембра 1989. године, којим је срушен комунистички режим, три деценије касније, расположење је спласнуло, док је западни савез који је помогао у осигуравању либералне демократије пун подела.

За Штајнмајера је настао "нови зид који пролази кроз земљу - зид фрустрације, зид беса и мржње".

"Зидови који су невидљиви, али који деле. Зидови који стоје на путу наше кохезије", упозорио је немачки председник и позвао Немце да "напокон сруше те зидове".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи