Опет ће се гласати у Вестминстеру

У Лондону ће Доњи дом британског парламента поново гласати, овај пут о Закону о ванредним изборима, који предлаже премијер Џонсон. Протекле ноћи у парламенту није било двотрећинске већине да би се усвојио захтев за одржавање превремених избора 12. децембра. Би-Би-Си јавља да ће влада прихватити амандмане Либерално-демократске партије и Шкотске националне партије на тај закон којима траже изборе 11. децембра.

Борис Џонсон је пред парламентарце поставио избор: Или да гласају за Споразум о повлачењу и ванредне изборе, или да се организује нови референдум о Брегзиту. Захтев за ванредне изборе није добио подршку опозиције и дела владе.

"Време је да бирачи добију шансу да кажу шта мисле о споразуму који сам постигао у Бриселу и да се замени овај парламент који не функционише новим. Он би омогућио спровођење Брегзита како би Британија кренула напред", рекао је Џонсон.

И за предложени Закон, за чије усвајање је потребна проста већина, премијер мора да има подршку опозиције. Међутим, лидер лабуриста Џереми Корбин поручује да је проблем у непоузданости његових ставова.

"Премијеру се не може веровати. Стално нешто обећава, па се то изјалови. Рекао је да никада неће тражити продужење, да ће радије умрети. То је још једно неиспуњено обећање", рекао је Корбин.

Лидерка Либерално-демократске партије Џо Свинсон рекао је да су предложили план којим би се захтевали општи избори у најранијем могућем термину.

"Тиме би се спречио премијер да на силу прогура лош споразум о Брегзиту у парламенту, пре избора", навела је Свинсонова.

Европска унија је померила и трећи пут рок за Брегзит, само три дана пре његовог истека, за 31. јануар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво